Sari la conținut

Știți care este cel mai mic oraș din România? Se află în Transilvania și atrage zeci de mii de turiști în fiecare an, datorită apelor sale minerale miraculoase!

Tușnad
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Băile Tușnad, una dintre cele mai frumoase stațiuni balneare

În Transilvania, există un orășel fermecător, situat la aproximativ 4 ore și jumătate de Cluj-Napoca, care reușește să atragă zeci de mii de turiști în fiecare an.

Băile Tușnad, localitatea așezată pe versantul vestic al masivului vulcanic Ciomad, deține titlul de cel mai mic oraș din România când vine vorba de populație. Potrivit ultimului recensământ, doar 1.641 de persoane numesc acest loc acasă. Cu toate acestea, acest oraș se mândrește cu faimoasele sale ape minerale.

Băile Tușnad, cunoscută și sub numele de Perla Transilvaniei, este, fără îndoială, una dintre cele mai frumoase așezări balneare din România. Situată la 656 de metri deasupra nivelului mării, stațiunea se întinde în cea mai sudică parte a lanțului muntos Harghita. Cele două masive alpine, paralele cu Valea Oltului, și anume Munții Baraoltului și Munții Bodoc, mărginesc Băile Tușnad la vest, respectiv la sud.

Este demn de remarcat faptul că cea mai înaltă parte a Munților Bodoc, adiacentă Băilor Tușnad, se numește Creasta Ciomadului sau Ciomadul Mare (1294 metri).

În imediata vecinătate estică a stațiunii, veți găsi două cratere de formă circulară-reglementată numite Lacul Sfânta Ana și Rezervația naturală Mlaștina Mohos.

Defileul Oltului este marcat la intrare de Piatra de Jos a Șoimului, iar la ieșire de Piatra Vanzita.

Stațiunea funcționează pe tot parcursul anului, iar orice moment în care vizitați Băile Tușnad este un moment bun. Cu numeroase izvoare de apă minerală (cunoscute încă de la începutul secolului al XIX-lea, dar inaugurate oficial abia în 1860), aveți acces la diverse tipuri de ape minerale: bicarbonat, carbonat, clorură, sodiu, magneziu, fier, calciu și ape mezotermale folosite în piscine.

Băile Tușnad – Una dintre cele mai importante stațiuni balneo-climaterice din România

Sursă foto: bailetusnad.ro

Băile Tușnad este o stațiune turistică renumită, cunoscută pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate. Aici, puteți primi tratament pentru o varietate de afecțiuni:

  • Afecțiuni cardiovasculare: tulburări circulatorii, hipertensiune arterială, recuperare după un atac de cord.
  • Afecțiuni ale sistemului nervos: nevroză astenică, distonie neurovegetativă, oboseală din cauza efortului fizic și mental.
  • Afecțiuni digestive: afecțiuni ale colonului, gastrită cronică, colită, afecțiuni ale stomacului.
  • Tulburări endocrine: hipertiroidism ușor, insuficiență suprarenală, boala Basedow.

La Băile Tușnad, puteți experimenta diverse proceduri, cum ar fi:

  • Băi cu CO2, mofete, băi galvanice și masaje.
  • Împachetări cu parafină, băi cu plante și masaje.
  • Magneto-diaflux, ionizări, exerciții de terapie fizică.
  • Tratament intern cu apă minerală și masaje de reflexologie.

Obiective turistice în zonă şi împrejurimi

  • Lacul Sfanta Ana (950 m) situat la 25 km de staţiune, lac de origine vulcanică, unicat în Europa Centrală şi de Est
  • Tinovul Mohos (1056 m) situat lângă Lacul Sfânta Ana, declarat rezervaţie naturală,  cu specii rare de plante
  • Biserica franciscana baroc din Şumuleu (35 km) care deţine una dintre cele mari instalaţii de orgă din Ardeal
  • Lacul Rosu (115 km.) cel mai mare baraj natural din Romania
  • Defileul raului Olt, Stanca Şoimilor (848 m)
  • Balvanyos  cu Ruinele Cetătii Balvanyos, Cimitirul păsarilor (prăpastie cu emanaţie de hidrogen sulfurat)
  • Cheile Varghişului – Poiana Narciselor (monument al naturii)
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel