Sari la conținut

Doctor: când balonarea reprezintă un simptom al cancerului? Semnele la care trebuie să fii atent

constipatia la adulti
sursa foto arhiva doctorul zilei
Atenție la aceste obiceiuri dăunătoare care pot provoca constipație

În timp ce cauzele balonării stomacului sunt în mare parte benigne, întâmpinarea persistentă a acestei probleme ar putea fi un semn de cancer, potrivit unui medic.

Balonarea este o problemă comună care duce la umflarea burții. Această apariție incomodă vine adesea mână în mână cu zgomote de gâlgâit și cu o mulțime de gaze.

Aproximativ 10 până la 25% dintre oamenii sănătoși suferă de balonare la un moment dat, lucruri precum băuturile carbogazoase și stresul fiind adesea cauzele din spatele acestei probleme.

Cu toate acestea, această apariție comună poate fi uneori un semn de avertizare al cancerului, potrivit Dr. Deborah Lee, de la Dr Fox Online Pharmacy.

Ea a explicat că „cele mai frecvente” tipuri de cancer care pot provoca acest semnal de alarmă sunt cancerele de ovar, pancreas sau intestin.

Distincția între balonarea canceroasă și balonarea declanșată de dietă

Deși ar putea fi dificil să se facă distincția între balonarea normală declanșată de ceva precum dietă și balonarea canceroasă, medicul a spus că alte simptome ar putea ajuta.

În cazul cancerului ovarian, balonarea este adesea unul dintre primele semne, dar pot urma și alte simptome.

Medicul a explicat că, de asemenea, puteți experimenta dureri de burtă, pierderea poftei de mâncare, să vă simțiți sătul rapid după mese și nevoia de a urina mai des.

Senzația de balonare
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Cu toate acestea, cancerul pancreatic provoacă, de obicei, balonare, deoarece persoana se simte satulă rapid după mese, cu multe gaze și eructe.

Pacienții pot prezenta, de asemenea, simptome, inclusiv oboseală, îngălbenirea pielii și a ochilor și senzație de căldură și frison.

Medicul a adăugat: „În cancerul intestinal, tumora poate provoca obstrucție intestinală, provocând colici de burtă, greață, vărsături, balonare și distensie.

Cu o obstrucție completă, pacientul nu poate ieși afară sau elimina gazele din rect.”

Alte semne revelatoare ale acestui tip de cancer sunt modificările în scaun, pierderea în greutate fără a încerca și scuane cu sânge.

Ultimul semn care ar putea indica o problemă gravă subiacentă din spatele balonării este persistența.

Medicul a spus: „Balonarea persistentă necesită o evaluare suplimentară. Dacă acest lucru se întâmplă de 12 sau mai multe ori pe lună sau este un simptom nou care s-a întâmplat în mod persistent pe o perioadă de trei săptămâni sau mai mult, ar trebui să consultați medicul de familie.

Este important de reținut că atunci când spunem – „balonare persistentă” – nu înseamnă că simptomul trebuie să existe tot timpul.

Balonarea persistentă poate veni și dispărea, dar continuă să revină.”

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel