sâmbătă, mai 21, 2022

Balonarea se manifestă prin umflarea abdomenului, senzația de preaplin, crampe abdominale și dă, emisii zdravene de gaze.

Total neplăcută balonarea! De cele mai multe multe ori, balonarea este rezultatul unei alimentații haotice, al obiceiurilor nesănătoase. De aceea, dacă vrei să scapi de balonare, respectă anumite reguli alimentare și evită alimentele care favorizează apariția balonării.

Te-ar mai interesa: Copiii care nu au prieteni sau nu se înțeleg cu ma...

Balonarea poate să apară în urma înghițirii aerului odată cu alimentele. Alți factori care contribuie la declanșarea balonării sunt: stresul, excesul de băuturi carbogazoase, sau supraalimentația. Și consumul de alimente bogate în grăsimi poate fi responsabil balonarea ce apare la scurt interval de timp. Mâncatul în grabă este și el o cauză a balonării. Nu în ultimul rând retenția de apă sau deshidratarea pot și cauze de apariție a balonării. Dar și anumite alergii alimentare au ca simptom balonarea. Mai grav este ca balonarea se numără și printre simptomele cancerului.

Te-ar mai interesa: Beneficiile secrete pentru sănătate ale orezului a...

De cele mai multe ori, balonarea nu este o boală, este un simptome al unor tulburări digestive. Dar poate să ascundă și neplăceri medicale precum sunt: sindromul de intestin iritabil, constipație, dischinezie biliară, boală celiacă, ocluzie intestinală.

Atunci când ai astfel de manifestări este indicat să mergi la medicul specialist gastroenterolog pentru o evaluare amănunțită și aflarea cauzei care produce balonarea.

Te-ar mai interesa: Vedetă din România ajunsă la Psihiatrie. „Pe mine ...

De ajutor însă îți este și regimul alimentar.

Uite ce alimente îți sunt recomandate:

Consumă cât mai multe fibre fiindcă ele pot să absoarbă excesul de gaze. Mănâncă pâine integrală, cereale integrale, orez, carne de pui, pește, iaurt simplu, preparate din soia, brânză. Important este să consumi și alimente care conțin probiotice.

De asemenea, este bine să eviți consumul unor alimente care pot duce la apariția balonării. Acestea sunt:  fasolea uscată, cerealele ce conțin gluten, zahărul, mere, pere, cireșe, pepene verde, smochine proaspete, fructe uscate, lactatele, alimentele cu un conținut mare de sare, îndulcitorii artificiali, legumele crucifere precum varza.

Te-ar mai interesa: Lidia Fecioru: rețeta ceaiului care îmbunătățește ...

Iată ce trucuri te pot ajuta:

  • Nu amestec proteinele cu glucidele la aceeași masă.
  • Nu consuma alcool și renunță la fumat.
  • Ideal este să nu consumi alimente greu digerabile și să stai departe de mesele copioase.
  • Mănâncă cât de încet poți, mestecă îndelung, nu vorbi la masă.
  • Micșorează doza de cafea pe care o bei zilnic.
  • Evită sedentarismul.
  • Masează-ți zilnic abdomenul cu mișcări circulare pentru a stimula peristaltismul intestinal.
  • Nu uita că de multe ori balonarea apare din cauza stresului, a anxietății. Încearcă să diminuezi nivelul de stres și dacă nu reușești cere și ajutorul unui specialist, a unui terapeut. Acesta te va ajuta să te relaxezi și să elimini stresul, care poate favoriza balonarea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private