Sari la conținut

Banala APĂ ar putea preveni cea mai răspândită BOALĂ a secolului XX

Considerată  o adevărată epidemie la nivel mondial, diabetul face numeroase victime și în rândul românilor. Potrivit experților Societății Române de Diabet, în țara noastră sunt circa un milion și jumătate de bolnavi de diabet, 3% dintre aceștia fiind copii, iar datele arată că numărul celor afectați se va dubla în următorii 20 de ani, din cauza stilului de viață sedentar și  a alimentației bogate în calorii.

Vestea bună este că diabetul poate fi prevenit, iar studii recente arată că hidratarea joacă un rol cheie, fiind un excelent reglator al nivelului de zahăr din sânge. Explicația este simplă. Atunci când organismul este deshidratat, crește nivelul de vasopresină, un hormon care favorizează absorbția apei și forțează ficatul să elibereze mai mult zahăr în sânge. În timp, acest tipar împiedică corpul să producă insulina de unul singur.

Unul dintre cele mai complexe cercetări asupra prevenției diabetului cu ajutorul apei a fost publicată anul trecut, în luna decembrie, într-un dintre publicațiile de renume ale Asociației Americane pentru Diabet. Oamenii de știință francezi au urmărit, timp de zece ani, evoluția stării de sănătate a circa 3.000 de bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 30 și 65 de ani. La începutul studiului, toți prezentau nivele normale ale glicemiei (zahărului din sânge).

După nouă ani, aproximativ 800 dintre subiecți au dezvoltat diabet zaharat de tip 2, însă cei care consumaseră apă suficientă, între 1 și 3 litri de lichid, și-au redus cu 30% riscul de îmbolnăvire.

James R Gavin, profesor la Universitatea de Medicină Emory din Atlanta, crede însă că studiile privind legătura dintre consumul de apă și heperglicemie sunt abia la început. „Totuși, știm că a nu bea suficientă apă determină o reacție similară ca atunci când consumăm prea mult colesterol”, spune Gavin.

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel