Banalul arpagic, între aliment, mijloc terapeutic şi leac pentru vicii

Banalul arpagic, între aliment, mijloc terapeutic şi leac pentru vicii
Banalul arpagic, între aliment, mijloc terapeutic şi leac pentru vicii

Banalul arpagic, ruda cepei, este folosit din Evul Mediu şi i s-a atributi de-a lungul timpului diferite virtuţi, printre care remediu împotriva melancoliei şi element important în ritualuri de exorcism. Ba, mai mult, s-a spus că ar avea chiar şi puterea de ne lecui de vicii.

Nu ştim sigur dacă aşa este, dar putem afirma cu certitudine că este într-adevăr un bun stimulet pentru metabolizare grăsimilor din corp, un bun remediu pentru reducerea colesterolului şi un anticoagulant al sângelui.

Cercetările au demonstrat beneficiile consumului de arpagic în prevenirea şi tratarea accidentelor vasculare cerebrale şi hematoamelor.

În acest scop se consumă o supă, pe care o facem prin fierberea arpagicului în apă la care adăugăm, în aceeaşi cantitate, vin sec. Se consumă de două căni pe zi de intgerval de câteva ore.

Supa este recomandată şi celor care au probleme gastrice sau tub digestiv sensibil.

Arpagicul este bun remediu împotriva greţurilor matinale la femeile însărcinate, care vor scăpa de acest incoveninet dacă vor consuma un decoct preparat din câţiva bulbi pe care îi vor fierbe 10 minute în 250 de apă.

Şi frunzele de arpagic sunt folosite, fiind eficiente pentru o calma inflamaţiile şi durerile. Frunzele se vor aplica pe locul afectat după ce vor fi în prealabil strivite.

Cu un conţin bogat în alicină, arpagicul îmbunătăţeşte sănătatea inimii, iar quercetina previne instalarea cancerului la sân, a celui de prostată, de colon, pulmonar sau la ovare.

Arpagicul îmbunatateste, de asemenea, vederea  datorită luteinei, zeaxentineia care reduc stres oxidativ la nivel ocular şi întârzie apariţia bolilor bătraneţii, precum cataracta.

 

Valori nutritionale pentru 100 g de arpagic

  • Vitamina K: 212,7 µg
  • Vitamina C: 58,1 mg
  • Vitamina A: 218 µg
  • Vitamina B9: 105 µg
  • Fier: 1,6 mg
  • Cupru: 0,157 mg
  • Triptofan: 0,037 g
  • Calorii: 30 kcal
  • Proteine: 3,27 g
  • Grasimi: 0,73 g
  • Carbohidrati: 4,35 g
  • Fibre: 2,5 g
24 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook
powered by Binbox