Sari la conținut

Cât de important e să ne spălăm pe mâini după ce umblăm cu banii. Ce au descoperit cerecetătorii pe bancontele românești

bani
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
250 de lei în plus pentru români

Din cuprinsul articolului

Bani murdari. Ni se tot repetă să folosim cât mai mult cardul și să ne spălăm bine pe mâini după ce umblăm cu banii. Ei bine, bancnotele românești ar fi cele mai murdare din lume și ar conține bacterii rezistente la antibiotice, potrivit cercetătorilor olandezi. 

Cercetătorii au demonstrat că de vină ar fi plasticul din care sunt făcute bancnotele noastre, deoarece favorizează bacteriile şi ajută la transmiterea acestora, mai mult decât se întâmplă în cazul: monedei euro, a dolarului şi chiar a rupiei indiene.

Bani murdari

În cadrul unui studiu făcut în 2019, cercetătorii de la Universitatea Radboud din Olanda au tratat euro, dolari americani şi canadieni, kuna croate, lei românești, dirhami marocani și rupii indiene cu o soluție ce conținea trei bacterii rezistente la tratamentul cu medicamente.

Banconotele au fost bine uscate, apoi biologii au verificat dacă microorganismele au rezistat pe ele. Surpriză: în cazul banilor românești, toate cele trei bacterii erau prezente pe bancnote după 3 şi după 6 ore de la uscarea soluției. Mai mult, leul a fost singurul care prezenta culturi de enterococi a doua zi după uscare.

Cercetătorii spun că diferenţele constatate nu au legătură cu condiţiile de mediu sau cu nivelul de igienă al oamenilor, căci în cadrul experimentului toate bancnotele au fost tratate identic. Aşadar, explicația ar fi materialul din care sunt făcute.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel