Sari la conținut

Bărbat, în vârstă de 49 de ani, diagnosticat cu demență după ce soția sa a observat ASTA

dementa
Sursă foto: arhiva Dpctorul Zilei
Semne de dementa mai putin cunoscute

De la insensibilitate la apatie, modificările comportamentale ar putea fi un semn timpuriu al demenței frontotemporale.

Pierderea memoriei este unul dintre semnele de demență care pot trage un semnal de alarmă. Cu toate acestea, diferitele tipuri de demență se pot prezenta cu semne diferite. Soțul lui Wendy Burton de 36 de ani, Ian, a avut o schimbare de personalitate care a alertat-o că ceva nu este în regulă.

Ian, în vârstă de 58 de ani, a fost o persoană introvertită toată viața sa până în 2013, când Wendy a observat că soțul ei a început să se comporte în mod neobișnuit.

Comentarii nepotrivite la adresa oamenilor

Bărbatul, acum extrovertit, a început să facă comentarii nepotrivite la adresa oamenilor, ceea ce nu se potrivea cu personalitatea sa.

Ceea ce Wendy a descris ca fiind o „schimbare completă” de caracter a dus la un diagnostic de demență frontotemporală (FTD).

Declanșând probleme de comportament și de limbaj, FTD este același tip de demență de care suferă Bruce Willis.

Willis renunțase la actorie înainte ca familia sa să anunțe săptămâna trecută că suferă de FTD, după ce a fost diagnosticat cu afazie.

De asemenea, Ian a fost nevoit să renunțe în cele din urmă la muncă, după ce performanțele sale la Derbyshire Police au început să scadă.

Wendy a spus: „Era un om liniștit și rezervat, cu un mare simț al umorului și avea o slujbă tehnică în cadrul Poliției Derbyshire.

Voia să fie tot timpul afară

„Apoi a început să fie foarte extrovertit, voia să fie tot timpul afară, să facă plimbări lungi.

„A început să spună lucruri nepotrivite oamenilor și să pară nepăsător.

„Nu putea înțelege empatia, nu putea planifica nimic, motiv pentru care avea probleme la serviciu. A fost o schimbare completă a personalității.

„Pur și simplu nu ne puteam da seama ce se întâmpla”.

La început, medicii au crezut că ar putea avea o tumoare pe creier, dar tomografiile au arătat că nu era cazul.

Luptele lui Ian au fost apoi puse pe seama îmbătrânirii naturale, dar Wendy a auzit un buletin de știri la radio despre FTD și a îndemnat personalul medical să investigheze mai mult.

Speranță de viață de opt până la zece ani

După o scanare RMN, Ian a fost diagnosticat cu această afecțiune la doar 49 de ani și i s-a dat o speranță de viață de opt până la zece ani.

Wendy a adăugat: „A fost o ușurare să știm în sfârșit ce avea, dar știam că prognosticul nu era foarte bun.”

De asemenea, FTD a făcut ca Ian să dezvolte o poftă extremă de dulciuri, deschizând calea pentru diagnosticarea diabetului de tip 2.

În 2016, Wendy nu a mai putut să-și țină soțul în siguranță sub îngrijirea ei, așa că a fost internat într-un azil.

Ea a trebuit să se întoarcă la muncă cu normă întreagă și a devenit consilier în domeniul demenței pentru a-i ajuta pe alții în situația ei în ianuarie 2017.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel