Din cuprinsul articolului
Dacă încercați să slăbiți, să vă mențineți o greutate sănătoasă sau, pur și simplu, să evitați excesul de zahăr, este posibil să vă orientați către sucurile și alte băuturi dietetice. Este de înțeles — consumul excesiv de băuturi îndulcite cu zahăr a fost asociat cu un risc crescut de boli de inimă, accident vascular cerebral, rezistență la insulină și o speranță de viață mai scurtă.
Totuși, un nou studiu prezentat la Nutrition 2025, întâlnirea anuală a Societății Americane pentru Nutriție, sugerează că băuturile dietetice ar putea să nu fie cea mai sănătoasă alegere. Concluziile cercetătorilor au fost publicate și în revista Current Developments in Nutrition. Să vedem ce au descoperit.
Cum a fost realizat studiul?
Cercetătorii au analizat date din studiul CARDIA (Coronary Artery Risk Development in Young Adults), un studiu de lungă durată, început în 1985, care a urmărit evoluția sănătății cardiovasculare a 4.654 de adulți, dintre care aproape 55% erau femei, cu o vârstă medie de 25 de ani la momentul inițial.
Dieta participanților a fost evaluată la începutul studiului, dar și după 7 și 20 de ani. În mod specific, cercetătorii au urmărit consumul mediu cumulativ de îndulcitori artificiali (precum aspartam și sucraloză), băuturi dietetice și alte produse cu conținut similar. Participanții au fost împărțiți în cinci grupuri (quintile), în funcție de cantitatea consumată.
Pe parcursul celor 30 de ani de monitorizare, cercetătorii au înregistrat 691 de cazuri de diabet. Diabetul a fost definit pe baza nivelurilor crescute de glucoză în sânge (peste 126 mg/dL a jeun sau ≥ 200 mg/dL după testul de toleranță la glucoză), valori ale hemoglobinei A1C peste 6,5% sau utilizarea de medicamente pentru tratarea diabetului.
Ce au arătat rezultatele?
După ajustarea pentru factori demografici (vârstă, sex, rasă, educație), factori de stil de viață (aport caloric, activitate fizică, fumat, consum de alcool) și factori de sănătate (calitatea dietei și istoricul familial de diabet), cercetătorii au constatat următoarele:
Participanții care au consumat cele mai multe băuturi dietetice au avut un risc de diabet cu 129% mai mare, comparativ cu cei care au consumat cel mai puțin.
Cei care au consumat cele mai mari cantități de zaharină, un îndulcitor artificial frecvent întâlnit în sucurile dietetice, au avut un risc crescut de diabet cu 110%.
Cum se aplică aceste rezultate în viața reală?

Este bine cunoscut faptul că reducerea zahărului adăugat din dietă este importantă, iar băuturile îndulcite cu zahăr sunt printre principalele surse de aport excesiv. Totuși, acest studiu sugerează că înlocuirea băuturilor zaharoase cu cele dietetice nu oferă automat o soluție mai sănătoasă. Dimpotrivă, acestea ar putea contribui semnificativ la creșterea riscului de diabet — exact opusul intenției celor care le consumă.
Comunitatea științifică este încă împărțită în privința siguranței îndulcitorilor artificiali. În timp ce FDA îi clasifică drept „în general recunoscuți ca fiind siguri” (GRAS), există cercetări contradictorii, în special legate de impactul lor asupra microbiomului intestinal.
Deși acest studiu nu a inclus alcoolii de zahăr, un alt tip de îndulcitor artificial, alte cercetări sugerează că și aceștia pot crește riscul de formare a cheagurilor de sânge, ceea ce poate conduce la accidente vasculare cerebrale și infarct.
Concluzii și recomandări
Acest studiu ridică numeroase întrebări — ceea ce este un lucru pozitiv în cercetare. Încă nu este clar dacă riscul de diabet este cauzat doar de îndulcitorii artificiali, de alți aditivi din băuturi sau de combinația acestora cu o alimentație dezechilibrată. Ceea ce știm cu certitudine este că băuturile dietetice nu ar trebui considerate o alternativă perfect sănătoasă.
Sifonul — fie el obișnuit sau dietetic — nu este un aliment esențial și nu oferă beneficii nutriționale reale. Consumat ocazional, probabil nu face rău, dar nu ar trebui să devină o obișnuință.
Dacă obișnuiți să consumați regulat sucuri dietetice, încercați să le înlocuiți treptat cu:
- Apă plată sau minerală neîndulcită — oferă senzația de efervescență fără aditivi;
- Ceaiuri neîndulcite, calde sau reci;
- Lapte sau sucuri naturale, consumate cu moderație pentru aport de nutrienți.
- Pentru un plus de energie în timpul zilei, înlocuiți băuturile carbogazoase cu gustări sănătoase — cum ar fi nucile și brânza, care oferă proteine și grăsimi benefice. O scurtă plimbare sau câteva exerciții fizice pot, de asemenea, să stimuleze nivelul de energie mai eficient decât un suc.
Studiul sugerează că un consum ridicat de băuturi dietetice este asociat cu un risc semnificativ crescut de diabet. Indiferent dacă sunt îndulcite cu zahăr sau îndulcitori artificiali, sucurile ar trebui să fie consumate cu moderație, ca parte a unei alimentații echilibrate. Înlocuiți treptat sucurile zilnice cu alternative naturale, până când ajungeți la un consum cu care vă simțiți confortabil și sănătos.