Sari la conținut

Băutura care dublează riscul de cancer de colon. Mulți o savurează zilnic

consult ginecologic
sursa foto: arhiva doctorul zilei
cauze mâncărime genitală

Băutura care dublează riscul de cancer de colon. În urma a 24 de ani de cercetări publicate în British Medical Journal, s-a ajuns la concluzia băuturile îndulcite cu zahăr pot dubla riscul de apariție a acestui tip de cancer.

Pentru a face progrese în abordarea acestei boli, Grupul de tratament al tumorilor digestive (TTD), la ultima sa reuniune din decembrie, „Simpozionul Internațional TTD Advances in the Treatment of Digestive Tumours”, o reuniune la care au participat peste 500 de experți naționali și internaționali, a furnizat câteva date îngrijorătoare.

Cancerul de colon va crește cu 90% într-un deceniu

Pe baza datelor TTD actuale, se estimează că ratele de incidență a cancerului de colon și rectal vor crește în următorul deceniu cu 90% și, respectiv, 124% în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 34 de ani și cu 27% și, respectiv, 46% în cazul celor cu vârste cuprinse între 35 și 49 de ani.

Astfel, până în 2030, unul din zece cancere de colon va fi diagnosticat la persoane cu vârsta sub 50 de ani, iar unul din patru cancere rectale, potrivit sursei.

Pericolele pentru sănătate ale băuturilor îndulcite cu zahăr

Acesta este rezultatul unei cercetări extinse, care a durat mai mult de 24 de ani. Publicată în British Medical Journal, băuturile îndulcite cu zahăr ar putea dubla riscul de apariție a acestui tip de cancer.

Rezultate îngrijorătoare au fost obținute de la 96.000 de femei. Consumul de băuturi îndulcite cu zahăr poate dubla riscul de cancer de colon dacă au fost consumate două sau mai multe unități de băuturi îndulcite cu zahăr. Femeile care au consumat această proporție de băuturi au avut de două ori mai multe șanse de a fi diagnosticate cu această boală intestinală decât cele care au consumat doar o băutură pe săptămână.

suc
Sursa: Unsplash

Cercetătorii au analizat, de asemenea, stilul de viață și factorii ereditari ai femeilor și au descoperit că cele aproximativ 100 de femei care au avut boala înainte de vârsta de 50 de ani au avut un consum mai mare de băuturi zaharoase.

Fiecare băutură este asociată cu un risc de 16%, dublu dacă este consumată în timpul adolescenței. Prin urmare, cercetătorii recomandă în rezultate să se reducă sau să se înlocuiască acest tip de băuturi la persoanele tinere și să se evite astfel posibilele probleme viitoare.

Această altă cercetare de 25 de ani la nivel european prezintă, de asemenea, date foarte îngrijorătoare. După analizarea datelor de la 143,7 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 20 și 49 de ani din 20 de țări europene, 187 918 (0,13%) au fost diagnosticate cu cancer colorectal.

În medie, incidența a crescut cu 7,9% pe an în rândul subiecților cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani din 2004 până în 2016.

Creșterea la grupa de vârstă 30-39 de ani a fost de 4,9 % pe an între 2005 și 2016, iar la grupa de vârstă 40-49 de ani a fost de 1,6 % pe an între 2004 și 2016. Această creștere a început mai devreme la subiecții cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani și cu 10-20 de ani mai târziu la cei cu vârste cuprinse între 30 și 39 de ani și 40 și 49 de ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel