Sari la conținut

Băutura care macină oasele. Mulți o consumă zilnic, mai ales, vara

Există numeroase studii care au scos la iveală că o anumită băutură macină oasele dacă este consumată în exces. Este vorba despre cola și despre băuturile răcoritoare carbogazose care au devenit printre cele mai populare produse consumate în întreaga lume.

Cu toate acestea, o serie de studii au ridicat întrebări legate de impactul negativ al acestor băuturi asupra sănătății oaselor.

Băutura care macină oasele

În 2014, cercetătorii de la Harvard au realizat un studiu pe un eșantion de 1165 de persoane, analizând efectele consumului de băuturi carbogazoase asupra densității minerale osoase (DMO). Rezultatele studiului au arătat că un aport crescut de băuturi carbogazoase, în special cola, a fost asociat cu o scădere semnificativă a DMO la nivelul șoldurilor și coloanei vertebrale. Aceasta sugerează că un consum frecvent de astfel de băuturi poate contribui la slăbirea oaselor și la creșterea riscului de fracturi.

Citeste si:

Un alt studiu extins, publicat în 2012 în BMC Public Health, a investigat impactul consumului de băuturi carbogazoase asupra sănătății oaselor la adolescenți. Cercetătorii au observat că tinerii care consumau mai mult de trei pahare de băuturi carbogazoase pe săptămână prezentau un risc semnificativ mai mare de a avea oase slăbite și o densitate minerală osoasă scăzută în comparație cu cei care consumau aceste băuturi în cantități mai mici sau deloc.

În 2000, American Journal of Public Health a publicat un studiu care a asociat direct consumul regulat de cola cu scăderea densității minerale osoase a șoldurilor la femei. Cercetătorii au ajuns la concluzia că acidul fosforic prezent în aceste băuturi ar putea fi un factor determinator al acestei asocieri negative, deoarece acidul fosforic poate interfera cu echilibrul calciu-fosfor din organism, afectând astfel sănătatea oaselor.

Impactul conținutului de zahăr asupra sănătății oaselor

Pe lângă conținutul acid fosforic, băuturile carbogazoase, inclusiv cola, sunt încărcate cu cantități semnificative de zahăr sau îndulcitori artificiali. Un consum excesiv de zahăr a fost legat și el de slăbirea oaselor. Atunci când organismul procesează zahărul, se eliberează calciu în urină, ceea ce poate duce la depleția calciului în oase și la slăbirea lor în timp.

Apa minerală carbogazoasă poate afecta oasele?

Apa minerală carbogazoasă conține dioxid de carbon (CO2) dizolvat, ceea ce îi conferă o efervescență și o senzație de bule atunci când este consumată. În comparație cu băuturile carbogazoase obișnuite, apa minerală carbogazoasă nu conține, în general,  zahăr și acid fosforic sau alte aditivi comuni găsiți în băuturile carbogazoase comerciale.

În general, nu există dovezi științifice semnificative care să sugereze că apa minerală carbogazoasă, consumată cu moderație, ar avea același efect negativ asupra sănătății oaselor ca și băuturile carbogazoase obișnuite, precum cola.

Cu toate acestea, există unele aspecte pe care ar trebui să le luați în considerare:

  • Aciditatea: Apa minerală carbogazoasă este ușor acidă datorită conținutului de dioxid de carbon dizolvat. Cu toate acestea, aciditatea sa este mult mai mică decât cea a băuturilor carbogazoase obișnuite, cum ar fi cola, care conțin acid fosforic și/sau acid citric, care pot avea un impact mai semnificativ asupra sănătății oaselor.
  • Zahărul: În mod normal, apa minerală carbogazoasă nu conține zahăr sau are un conținut foarte scăzut de zahăr, spre deosebire de băuturile carbogazoase obișnuite, care conțin cantități mari de zahăr adăugat.
  • Calciul: Anumite tipuri de ape minerale carbogazoase pot conține și cantități mici de minerale, inclusiv calciu. Consumul moderat al acestora poate oferi o sursă suplimentară de calciu, care este esențial pentru sănătatea oaselor.

Cercetările științifice aduc la lumină o legătură semnificativă între consumul regulat de băuturi carbogazoase, în special cola, și slăbirea oaselor. Acidul fosforic, conținutul ridicat de zahăr și posibilii îndulcitori artificiali sunt factori care pot afecta negativ densitatea minerală osoasă și sănătatea oaselor în general. Pentru a menține oasele sănătoase și puternice, este esențial să se limiteze consumul acestor băuturi și să se opteze în schimb pentru opțiuni mai sănătoase, cum ar fi apa, ceaiul și sucurile naturale. Alegerea unui stil de viață echilibrat și o dietă adecvată sunt cheia pentru menținerea sănătății oaselor pe termen lung.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.