miercuri, iunie 7, 2023

Horchata este o băutură vegetală preparată din nuci de tigru, un tubercul asemănător ca aspect cu alunele, care provine din rădăcinile plantei Juncia Avellanada. Se cultivă în soluri nisipoase, moi și la temperaturi blânde.

În Spania, aceasta este una dintre cele mai populare băuturi în lunile de vară datorită puterii sale ridicate de răcorire. Este, de asemenea, o băutură nutritivă, cu un nivel ridicat de nutrienți, minerale și vitamine.

Te-ar mai interesa: Endocrinolog: Oboseala persistentă, irascibilitate...

Datorită bogăției sale în aminoacizi și amidon, horchata are proprietăți digestive excelente. În plus, nu conține cofeină, lactoză, fructoză sau gluten, ceea ce o face potrivită pentru persoanele cu boală celiacă, intoleranță sau alergii. De asemenea, datorită conținutului scăzut de sodiu, este potrivită în caz de hipertensiune arterială și, cum nu conține cofeină, este potrivită pentru consumul copiilor și al femeilor însărcinate.

Unsplash

Proprietățile pentru sănătate ale horchatei

Energetic

Carbohidrații săi provin din zaharuri complexe (amidon, zaharoză) și nu conține lactoză sau fructoză, ceea ce este ideal pentru cei care sunt intoleranți la aceste substanțe. Energia sa (100 kcal/100 g) și valoarea sa nutritivă sunt ideale pentru copii, sportivi și persoane în vârstă și malnutrite.

Te-ar mai interesa: Dr. Cezar spune care este cel mai bun ”medicament”...

Antioxidant

Horchata are puteri antioxidante datorită conținutului său de vitamina C și E. Acestea protejează sănătatea consumatorului într-un mod amplu și eficient, prevenind apariția unor boli precum cancerul, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.

Mineralizant

Horchata este bogată în minerale, în special calciu, fier (mai mare decât în laptele de vacă), magneziu, potasiu, fosfor și zinc. Mai mult, conținutul de minerale al nucșoarei, micul tubercul din care se face horchata, este similar cu cel al nucilor.

Te-ar mai interesa: 5 semne de avertizare pentru un atac de cord care ...

Bogat în proteine

Proteinele din horchată sunt descompuse în aminoacizi în organism pentru a fi asimilate. Conține 5 din cei 10 aminoacizi esențiali: arginină, metionină, leucină, izoleucină și lizină. Arginina este un aminoacid precursor al oxidului nitric, a cărui creștere are un efect vasodilatator, contribuind la dilatarea pereților vaselor de sânge și la îmbunătățirea fluxului sanguin general.

Te-ar mai interesa: Profesorul Mircea Beuran: Aceasta este cea mai bun...

Antidiareică

Amidonul este un astringent cu putere antidiareică în diareea cauzată de infecții virale sau estivale. Poate fi folosit ca prebiotic, o substanță care favorizează dezvoltarea bacteriilor intestinale benefice, scrie Semana.

Eupeptic

Horchata conține enzime (lipază, amilază) care contribuie la digestia gastrică a alimentelor, a grăsimilor și carbohidraților și previne flatulența sau excesul de gaze, fiind totodată o băutură vegetală care ajută în cazul sindromului de colon iritabil.

Te-ar mai interesa: Fructul interzis celor care suferă de colon iritab...

Proprietăți cardiovasculare

Datorită conținutului de grăsimi mononesaturate, în special acid oleic, asemănător cu cel al uleiului de măsline și al nucilor, are proprietăți cardiovasculare care ajută la scăderea trigliceridelor, colesterolul rău, și la creșterea colesterolului bun. De asemenea, previne hipercolesterolemia, hipertrigliceridemia și arterioscleroza.

Diuretic

Această băutură este bogată în apă și săracă în sodiu, este potrivită pentru persoanele cu acid uric sau hipertensiune arterială. De asemenea, poate fi consumată de pacienții cu sindrom nefrotic și de pacienții cu afecțiuni hepatice cronice, cu insuficiență renală ușoară sau moderată.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private