Sari la conținut

Băuturile care îngroașă sângele şi provoacă cheaguri de sânge

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Îngroşarea sângelui crește riscul bolilor cardiovasculare periculoase, iar faptul că se îngroașă se poate datora unei anumite deficiențe.

Senzaţia de mâncărime şi înroşirea pielii pot indica o patologie periculoasă, a cărei complicație este un accident vascular cerebral sau un infarct miocardic. În acest caz este vorba despre policitemie – creșterea producției de globule roșii, trombocite și globule albe.

Specialiştii spun că o dietă dezechilibrată contribuie la coagularea sângelui, din cauza căreia o persoană este expusă riscului de varice, tromboflebită, angină pectorală, atac de cord.

„Sângele se îngroașă dacă dieta nu are protein, în primul rând”, a remarcat Mihail Kutushov. Academicianul adaugă că la fiecare masă trebuie consumat un produs care conține proteine – de exemplu, curcan, pui, pește, ouă, brânză de vaci.

În plus, obiceiul de a bea un pahar cu apă caldă după trezirea din somn ajută la evitarea apariției îngroşării sângelui. „Apa de băut la temperatura camerei ajută la diluarea sângelui şi la reducerea concentrației de toxine”, explică omul de știință.

Băuturi care provoacă coagularea sângelui

Medicii atrag atenţia că cele mai periculoase sunt băuturile cu adaos de zahăr, cum sunt băuturi carbogazoase dulci, care cresc alarmant riscul de tromboză. De asemenea, şi băuturile cu multă sare – saramura, de pildă – au acelaşi efect nefast.

Organismul are mecanisme naturale de coagulare a sângelui: acestea sunt activate atunci când apar leziuni tisulare și se produce hemoragie. Îngroșarea și coagularea sângelui în acest caz previne hemoragia care pune viața în pericol.

Utilizarea acestor băuturi stimulează excesiv mecanismele de coagulare a sângelui. Ca urmare, se formează cheaguri de sânge (trombi), care pot pătrunde în fluxul sanguin și apoi în vase sau artere și pot provoca un blocaj. Dezvoltarea tromboembolismului (ocluzia unei artere de către un tromb) devine în unele cazuri un eveniment fatal pentru o persoană.

Medicii atrag atenţia că tromboza venoasă debutează prin formarea unui cheag de sange într-o venă profundă a organismului, de regulă, la nivelul membrelor inferioare sau pelvisului. Cheagul de sange poate înainta prin vene, blocând fluxul de sânge către plămâni – afecţiune cunoscută sub denumirea de embolism pulmonar.

tromboza venoasă profunda
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Atenţie la riscul de a face tromboză!

Semnele de avertizare ale apariţiei trombozei venoase profunde în picior pot include dureri, sensibilitate, umflături, căldură, roșeață.

Tratamentul trombozei venoase include mai multe metode cu efecte terapeutice. Ciorapii compresivi previn formarea trombilor (cheagurilor de sange) la nivelul picioarelor, sprijinind circulaţia periferică.  Se recomandă plimbări şi alte exerciţii eficiente, printre care ridicarea pe vârfuri, mişcarea labei piciorului etc. De asemenea, este importantă și nutriția adecvată.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel