Sari la conținut

Bea o cană pe zi din acest suc pentru a debloca arterele înfundate

Știați că ceva la fel de simplu precum consumul de suc de rodie vă poate ajuta să vă protejați împotriva bolilor de inimă – cauza numărul 1 de deces în țările dezvoltate?

Cinci proprietăți cardioprotectoare ale rodiei care lucrează împreună pentru a scădea colesterolul, a reduce tensiunea arterială și chiar a preveni ateroscleroza.

Iar primul de pe listă are de-a face cu un compus unic găsit în rodii, care este responsabil pentru majoritatea beneficiilor sale pentru sănătate.

Numărul 5. Sucul de rodie reduce stresul oxidativ.

Când vine vorba de boli cardiovasculare, reducerea daunelor cauzate vaselor de sânge de stresul oxidativ și inflamație este vitală.

Rodiile conțin un compus unic cunoscut sub numele de punicalagine, care s-a dovedit a fi cardioprotector datorită efectelor sale antioxidante și antiinflamatorii puternice.

Acesta nu numai că este cel mai abundent antioxidant din rodie, dar este și responsabil pentru mai mult de jumătate din activitatea antioxidantă a sucului de rodie.

Într-un studiu, cercetătorii au comparat sucul de rodie cu alți antioxidanți puternici, cum ar fi sucul de struguri, sucul de afine, ceaiul verde, vitamina C.

Rezultatele au arătat că sucul de rodie a depășit toate celelalte surse în reducerea efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi asupra membranelor celulare.

Numărul 4. Sucul de rodie promovează activitatea oxidului nitric.

Oxidul nitric este o moleculă pe care corpul tău o produce în mod natural

Funcția sa principală este vasodilatația, ceea ce înseamnă că ajută vasele de sânge să se relaxeze, facilitând curgerea sângelui.

S-a descoperit că nivelul inadecvat de oxid nitric este asociat cu boli de inimă, diabet și disfuncție erectilă.

Oxidul nitric ajută la prevenirea oxidării LDL și a formării plăcii în mucoasa celulelor endoteliale, ceea ce duce adesea la înfundarea arterelor.

Combinate, aceste efecte ajută la încetinirea progresiei aterosclerozei.

Multe studii au descoperit că consumul de suc de rodie poate ajuta la îmbunătățirea acțiunilor biologice ale oxidului nitric, protejându-l în același timp de daune oxidative.

Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că sucul de rodie și extractul de fructe de rodie au putut crește nivelurile de producție de oxid nitric.

Suc de rodie

Numărul 3. Sucul de rodie previne oxidarea LDL.

Oxidarea LDL este una dintre cauzele bine documentate ale bolilor de inimă.

Acest lucru se datorează faptului că LDL oxidat promovează ateroscleroza prin răspunsuri inflamatorii și imunologice care duc la formarea plăcii în artere.

Oxidarea LDL reduce, de asemenea, producția de oxid nitric în vasele de sânge, ceea ce reduce fluxul de sânge în întregul corp.

Într-un studiu, cercetătorii au tratat celulele arterelor coronare umane cu suc de rodie și au descoperit o creștere puternică a nivelului de producție de oxid nitric, care este benefic în prevenirea atacurilor de cord.

Numărul 2. Sucul de rodie scade tensiunea arterială.

Rodiile conțin nutrienți cheie care pot ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale și a aterosclerozei.

Un studiu vechi din 2012 a constatat că consumul a unei căni de suc de rodie zilnic timp de 28 de zile a ajutat la scăderea tensiunii arteriale pe termen scurt.

O altă revizuire din 2017 a opt studii  a găsit dovezi potrivit cărora consumul de suc de rodie a scăzut constant tensiunea arterială.

Cercetătorii cred că rodiile ajută la scăderea tensiunii arteriale prin reducerea nivelurilor de enzimă de conversie a angiotensinei (ACE) din organism.

Acest lucru se datorează faptului că enzimele de conversie a angiotensinei cresc tensiunea arterială prin producerea hormonului angiotensină II, care îngustează vasele de sânge.

Numărul 1. Sucul de rodie poate ajuta la inversarea aterosclerozei.

Într-un studiu din 2004 publicat în revista Clinical Nutrition, cercetătorii au administrat pacienților suc de rodie pe parcursul unui an.

Aceasta a inversat acumularea plăcii în arterele carotide la pacienții cu stenoză severă a arterei carotide, care este definită ca blocare de 70-90% în arterele carotide interne.

Arterele carotide din gât sunt responsabile pentru mai mult de 80% din fluxul de sânge către creier, iar îngustarea acestor vase majore este un factor de risc major pentru accident vascular cerebral.

Printre pacienții cărora li s-a administrat zilnic suc de rodie, leziunile aterosclerotice din artera carotidă comună au scăzut cu 35% în dimensiune.

Pacienții care au băut zilnic suc de rodie au văzut, de asemenea, o creștere a activității antioxidante totale cu 130% în comparație cu valorile înainte de tratament.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: