Beneficii neştiute ale consumului de semințe de dovleac. Au rol anticancer, antidiabetic şi previn hipertensiunea arterială

Dovleacul vine din America de Sud, unde crește sălbatic. A fost introdus în Europa la finalul secolului XVI, iar în zilele noastre se cultivă pe suprafețe mari în regiuni temperate de pe glob.

Specialiştii în nutriţie susţin că semințele de dovleac sunt o sursă de nutrienți importanți pentru controlul tensiunii arteriale, inclusiv magneziu, potasiu și arginină, un aminoacid necesar pentru producerea de oxid nitric, esențial pentru relaxarea vaselor de sânge și reducerea tensiunii arteriale.

În plus, au în compoziţie substanţe nutritive care reduc factorii de risc ai bolilor cronice, inclusiv cancerul.

Semintele de dovleac conţin şi foarte mult l-triptofan, o substanţă care ajută organismul să aibă un somn odihnitor, dar alungă şi depresia. Triptofanul este convertit în serotonină şi niacin, care dau o stare generală de bine, asigurând un tonul psihic ridicat.

Remediu natural pentru hipertensiunea arterială

Uleiul din semințe de dovleac este un remediu natural pentru hipertensiunea arterială. Un studiu a constatat că 3 grame de ulei de semințe de dovleac pe zi, timp de 6 săptămâni, a dus la reduceri semnificative ale hipertensiunii, previnind apariţia infarctului sau a accidentului vascular cerebral.

De asemenea, datorită conţinutului mare de zinc, un consum regulat de seminţe de dovleac previne apariţia osteoporozei, ajutând şi la reducerea inflamaţiei în cazul artritelor.

De asemenea, s-a dovedit ştiinţific că întărește sistemul imunitar, datoritză conţinutului bogat de vitamina C si betacarotenr. Odată ajuns în organism, betacarotenul este transformat în vitamina A, care declanșează producția de leucocite, celulelele albe din sânge care luptă cu infecţiile.

Aceste seminţe sunt şi un bun remediu naturist pentru a trata infecţii ale tractului urinar şi vezicii urinare sau a diverselor infecţii cu paraziţi la nivel intestinal.

Seminţele de dovleac au capacitatea de a curăţa şi regenera pielea, deoarece conţin o cantitate mare de vitamina A şi E, minerale precum zinc şi seleniu şi acizi graşi esenţiali, foarte necesare pielii. Totodată, asigură un păr sănătos, strălucitor şi des.

Efecte antidiabetice

Dovleacul, care face parte din familia Cucurbitaceae, este unul dintre cele mai bune alimente pentru pacienții diabetici datorită proprietăţilor sale hipoglicemiante.

Studii recente realizate pe animale au demonstrat că seminţele de dovleac pot ajuta la reglarea nivelului de insulină din organism, prevenind complicaţiilor diabetice.

Indicele glicemic al semințelor de dovleac este de doar 25 de unități, ceea ce înseamnă că, în cazul diabetului de tip 2, se recomandă consumul lor în stare crudă sau adăugate în salate.

Informaţii nuţritionale

O porţie de seminţe de dovleac decojite (30 g) are în jur de 150 de calorii, care provin din cele 13 g de grăsimi sănătoase de tip Omega-3 şi Omega-6, dar şi din cele 7 g de proteine şi 5 g de carbohidraţi.

  • 1,7 g fibre;
  • 42% din necesarul zilnic de mangan;
  • 37% din necesarul zilnic de magneziu;
  • 33 % din necesarul zilnic de fosfor;
  • 23% din necesarul zilnic de fier;
  • 19% din necesarul zilnic de cupru;
  • 18% din necesarul zilnic de vitamina K;
  • 14% din necesarul zilnic de zinc.

În plus, seminţele de dovleac au în compozitie şi alti nutrienţi şi antioxidanţi, cum ar fi vitamina B2 sau vitamina E.

Seminţele de dovleac crude pot fi prăjite la o temperatură de max. 75 de grade Celsius, condimentate cu sare şi lăsate în cuptor pentru aproximativ 15-20 de minute.

Recent Posts

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

25 de minute ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

55 de minute ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

o oră ago

Anunț pentru consumatorii de cafea! Uite ce se întâmplă dacă bei una sau două căni de cafea pe zi

Cofeina este revigorantă și stimulantă pentru sistemul nervos central. Este unul dintre cele mai consumate…

2 ore ago

Medic, despre vitaminele în exces: Consecințele duc la CANCER

Vitaminele care susțin sistemul nervos, necesare? Stres, infecții respiratorii, gripă sau  întărirea sistemului nervos. De…

2 ore ago

Rinită alergică

Rinită alergică. Care sunt pericolele și cum să faceți față unui nas înfundat sau care…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică