Sari la conținut

Beneficii neştiute ale consumului de semințe de dovleac. Au rol anticancer, antidiabetic şi previn hipertensiunea arterială

semintele de dovleac
Sursa foto: arhiha Doctorul Zilei
Semintele de dovleac, benefice pentru sănătate

Dovleacul vine din America de Sud, unde crește sălbatic. A fost introdus în Europa la finalul secolului XVI, iar în zilele noastre se cultivă pe suprafețe mari în regiuni temperate de pe glob.

Specialiştii în nutriţie susţin că semințele de dovleac sunt o sursă de nutrienți importanți pentru controlul tensiunii arteriale, inclusiv magneziu, potasiu și arginină, un aminoacid necesar pentru producerea de oxid nitric, esențial pentru relaxarea vaselor de sânge și reducerea tensiunii arteriale.

În plus, au în compoziţie substanţe nutritive care reduc factorii de risc ai bolilor cronice, inclusiv cancerul.

Semintele de dovleac conţin şi foarte mult l-triptofan, o substanţă care ajută organismul să aibă un somn odihnitor, dar alungă şi depresia. Triptofanul este convertit în serotonină şi niacin, care dau o stare generală de bine, asigurând un tonul psihic ridicat.

Remediu natural pentru hipertensiunea arterială

Uleiul din semințe de dovleac este un remediu natural pentru hipertensiunea arterială. Un studiu a constatat că 3 grame de ulei de semințe de dovleac pe zi, timp de 6 săptămâni, a dus la reduceri semnificative ale hipertensiunii, previnind apariţia infarctului sau a accidentului vascular cerebral.

De asemenea, datorită conţinutului mare de zinc, un consum regulat de seminţe de dovleac previne apariţia osteoporozei, ajutând şi la reducerea inflamaţiei în cazul artritelor.

De asemenea, s-a dovedit ştiinţific că întărește sistemul imunitar, datoritză conţinutului bogat de vitamina C si betacarotenr. Odată ajuns în organism, betacarotenul este transformat în vitamina A, care declanșează producția de leucocite, celulelele albe din sânge care luptă cu infecţiile.

Aceste seminţe sunt şi un bun remediu naturist pentru a trata infecţii ale tractului urinar şi vezicii urinare sau a diverselor infecţii cu paraziţi la nivel intestinal.

Seminţele de dovleac au capacitatea de a curăţa şi regenera pielea, deoarece conţin o cantitate mare de vitamina A şi E, minerale precum zinc şi seleniu şi acizi graşi esenţiali, foarte necesare pielii. Totodată, asigură un păr sănătos, strălucitor şi des.

Efecte antidiabetice

Dovleacul, care face parte din familia Cucurbitaceae, este unul dintre cele mai bune alimente pentru pacienții diabetici datorită proprietăţilor sale hipoglicemiante.

Studii recente realizate pe animale au demonstrat că seminţele de dovleac pot ajuta la reglarea nivelului de insulină din organism, prevenind complicaţiilor diabetice.

Indicele glicemic al semințelor de dovleac este de doar 25 de unități, ceea ce înseamnă că, în cazul diabetului de tip 2, se recomandă consumul lor în stare crudă sau adăugate în salate.

Informaţii nuţritionale

O porţie de seminţe de dovleac decojite (30 g) are în jur de 150 de calorii, care provin din cele 13 g de grăsimi sănătoase de tip Omega-3 şi Omega-6, dar şi din cele 7 g de proteine şi 5 g de carbohidraţi.

  • 1,7 g fibre;
  • 42% din necesarul zilnic de mangan;
  • 37% din necesarul zilnic de magneziu;
  • 33 % din necesarul zilnic de fosfor;
  • 23% din necesarul zilnic de fier;
  • 19% din necesarul zilnic de cupru;
  • 18% din necesarul zilnic de vitamina K;
  • 14% din necesarul zilnic de zinc.

În plus, seminţele de dovleac au în compozitie şi alti nutrienţi şi antioxidanţi, cum ar fi vitamina B2 sau vitamina E.

Seminţele de dovleac crude pot fi prăjite la o temperatură de max. 75 de grade Celsius, condimentate cu sare şi lăsate în cuptor pentru aproximativ 15-20 de minute.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel