Sari la conținut

Dieta care face minuni în tratament pacienților cu diabet zaharat tip II. Reduce glicemia, ajută la scăderea în greutate şi topeşte grăsimile din sânge. LISTA alimentelor recomandate

diabet
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Cele șapte fructe cu IG ridicat periculoase pentru diebatici

Studii recente demonstrează faptul că o dietă bogată în fibre contribuie la înmulțirea bacteriilor intestinale care intervin în controlul glucozei sanguine. Așadar, o astfel de dietă bogată în fibre ajută la îmbunătățirea sănătății pacienților cu diabet zaharat tip II.

O echipă de cercetători de la Universitatea Shanghai Jiao Tong din China a studiat timp de 6 ani efectele dietei asupra pacienţilor cu diabet și a constatat îmbunătăţiri semnificative ale calităţii vieţii acestora.

Potrivit specialiştilor, stimularea unui anumit grup de bacterii intestinale benefice organismului, printr-o dietă bogată în diverse fibre a dus la un control mai riguros al glicemiei, o scădere în greutate mai evidentă și mai rapidă și de asemenea la un nivel mai bun al lipidelor la pacienții cu diabet zaharat tip II.

Rolul bacteriilor intestinale

În intestin, un procent semnificativ de bacterii ajută la descompunerea carbohidraților, printre aceștia numărându-se și fibrele, producând acizi grași cu lanțuri scurte care ajută la hrănirea celulelor care alcătuiesc peretele intestinal, la reducerea inflamației și intervin, de asemenea, în controlul apetitului.

Cercetătorii au evidențiat faptul că un deficit al acestor lanțuri scurte de acizi grași se asociază cu diabetul sau cu alte patologii, potrivit newsmed.ro. Multe studii clinice au demonstrat practic o îmbunătățire a stării generale de sănătate a pacienților cu diabet tip II, care urmau o dietă bogată în fibre.

Dieta bogată în fibre a constat în diferite tipuri de cereale, mâncare tradițională chinezească cunoscută pentru conținutul său ridicat în fibre și, pe langă acestea, substanțe probiotice care au stimulat apariția bacteriilor intestinale care ajută la formarea acizilor grași cu lanț scurt.

În mod surprinzător, din cele 141 de varietăți de bacterii intestinale care pot produce lanțuri scurte de acizi grași, doar 15 tipuri au fost stimulate de consumul în cantități mai mari de fibre. Acest fapt conduce la ideea că acestea ar fi practic elementele cheie care ajută la îmbunătățirea sănătății în cazul pacienților cu diabet zaharat tip II.

Susținute de o dietă bogată în fibre, aceste bacterii au devenit majoritare, stimulând apariția acizilor grași cu lanț scurt precum butirat și acetat. Aceștia au creat un mediu intestinal ușor acid care a dus la reducerea populației de bacterii intestinale nocive și la o creștere a producției de insulină și un control mai riguros al glicemiei.

Fructe bogate în fibre

În ciuda conținutului lor mare de zahăr, fructele proaspete sau congelate au o valoare nutriționala mare, având un conținut excelent de fibre, vitamine și minerale. Următoarele fructe sunt un plus pentru dietă oricărei persoane care are diabet de tip 2:

  • Afine 2,4 grame fibre / 100 grame
  • Ananas 1,4 grame fibre
  • Avocado 6,8 grame fibre
  • Banane 2,6 grame fibre
  • Caise 2 grame fibre
  • Cireșe 2,1 grame fibre
  • Clementine 1,7 grame fibre
  • Coacăze negre 2,4 grame fibre
  • Coacăze roșii 2 grame fibre
  • Căpșuni 2 grame fibre
  • Curmale proaspete 8 grame fibre
  • Dude 1,7 grame fibre
  • Fragi 2 grame fibre
  • Goji uscate 14,3 grame fibre
  • Grapefruit 1,1 grame fibre
  • Guava 5,4 grame fibre
  • Gutui 2 grame fibre
  • Kaki 3,6 grame fibre
  • Kiwi 3 grame fibre
  • Lamaie 2,8 grame fibre
  • Mandarine 1,8 grame fibre
  • Mango 1,8 grame fibre
  • Mere 1,3 grame fibre
  • Mure 5,3 grame fibre
  • Nectarine 2 grame fibre
  • Papaya 1,8 grame fibre
  • Pere 3,1 grame fibre
  • Pepene verde 0,4 grame fibre
  • Pepene galben 0,9 grame fibre
  • Pierici 1,5 grame fibre
  • Portocale 2,4 grame fibre
  • Pomelo 1 gram fibre
  • Prune 2,1 grame fibre
  • Rodii 4 grame fibre
  • Struguri 0,9 grame fibre
  • Vișine 1,6 grame fibre
  • Zmeură 6,5 grame fibre

Legume bogate în fibre

Legumele sunt baza unei diete sănătoase, fiind surse excelente de vitamine și minerale.

  • Andive 3,1 grame fibre / 100 grame
  • Anghinare 1,1 grame fibre
  • Ardei capia 2,1 grame fibre
  • Ardei gras galben 0,9 grame fibre
  • Ardei roșu gras 2,1 grame fibre
  • Ardei roșu iute 1,5 grame fibre
  • Ardei verde 1,5 grame fibre
  • Broccoli 2,6 grame fibre
  • Cartofi 2 grame fibre
  • Cartofi dulci 3 grame fibre
  • Castraveți 0,7 grame fibre
  • Ceapă 1,4 grame fibre
  • Ceapă verde 2,6 grame fibre
  • Ceapă roșie 1,4 grame fibre
  • Conopidă 2,5 grame fibre
  • Fenel 3,1 grame fibre
  • Fenicul 3,1 grame fibre
  • Gogoșari 1,7 grame fibre
  • Gulie 3,6 grame fibre
  • Hrean 6 grame fibre
  • Linte uscată 30,5 grame fibre
  • Linte fiartă 7,9 grame fibre
  • Mazăre verde 2,6 grame fibre
  • Morcovi 2,8 grame fibre
  • Napi 1,8 grame fibre
  • Păstârnac, rădăcină 4,9 grame fibre
  • Praz 1,8 grame fibre
  • Ridiche 1,6 grame fibre
  • Roșii 1,2 grame fibre
  • Salată verde 2,1 grame fibre
  • Sfeclă roșie crudă 2,8 grame fibre
  • Sfecla rosie fiarta 1,7 grame fibre
  • Spanac 2,2 grame fibre
  • Sparanghel 2,1 grame fibre
  • Ștevie 2,9 grame fibre
  • Urzici 3,2 grame fibre
  • Usturoi verde 4 grame fibre
  • Țelină, rădăcină 1,6 grame fibre
  • Varză 2 grame fibre
  • Varză roșie 2 grame fibre
  • Varză de Bruxelles 3,8 grame fibre
  • Varză Kale 1,7 grame fibre
  • Vinete 3,4 grame fibre
  • Zucchini 1,1 grame fibre

Condimente bogate în fibre

  • Busuioc verde 3,9 grame fibre / 100 grame
  • Bucuioc uscat 40,5 grame fibre
  • Cardamom 28 grame fibre
  • Chilli pudra 34,2 grame fibre
  • Cimbru verde 14 grame fibre
  • Cimbru uscat 46 grame fibre
  • Coriandru frunze 2,8 grame fibre
  • Coriandru uscat 10,4 grame fibre
  • Cuișoare 34,2 grame fibre
  • Pătrunjel frunze 3,3 grame fibre
  • Ghimbir proaspăt 2 grame fibre
  • Leuștean 2 grame fibre
  • Mărar 2,1 grame fibre
  • Mărar uscat 12,6 grame fibre
  • Mentă proaspătă 8 grame fibre
  • Oregano uscat 42,8 grame fibre
  • Rozmarin proaspăt 14,1 grame fibre
  • Rozmarin uscat 42,6 grame fibre
  • Rucola 1,6 grame fibre
  • Scorțișoară macinată 54,3 grame fibre
  • Șofran 3,9 grame fibre

Semințe și oleaginoase bogate în fibre

  • Alune 8,5 grame fibre / 100 grame
  • Alune de pădure 21,4 grame fibre
  • Alune de pământ 8,5 grame fibre
  • Caju 3 grame fibre
  • Castane crude, fără coajă 3 grame fibre
  • Castane coapte 5,1 grame fibre
  • Fistic 10,3 grame fibre
  • Migdale 11,8 grame fibre
  • Nucă de cocos 9 grame fibre
  • Miez de nucă 6,1 grame fibre
  • Nuci braziliene 8 grame fibre
  • Nuci macadamia 8,6 grame fibre
  • Nuci pecan 9,6 grame fibre
  • Semințe de chia 37,7 grame fibre
  • Semințe de dovleac 3,9 grame fibre
  • Semințe de floarea soarelui 11,1 grame fibre
  • Semințe de in 27,3 grame fibre
  • Semințe de pin 5,4 grame fibre
  • Semințe de susan 11,8 grame fibre
  • Semințe de chimen 38 grame fibre

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel