Sari la conținut

Beneficii surprinzătoare. Ce se întâmplă cu organismul tău după ce faci o plimbare în natură?

Drumeţiile pe cât de complicate şi anevoioase par pentru unii oameni, pentru alţii sunt izvor de sănătate, deoarece au nenumărate efecte pozitive asupra corpului şi minţii, conform sfatulmedicului.ro

Plimbările în natură, indiferent de zonă sunt benefice pentru menţinerea unei forme corporale optime, dar şi pentru psihic deoarece te relaxează. Mişcarea fizică, solicită aproape toate zonele corpului: picioarele, genunchii, gleznele, mainile, soldurile, muschii fesieri si abdominali etc. Orice activitate fizică induce o stare de bună dispoziţie.

Echivalentul drumeţiilor sunt exerciţiile aerobice moderate, care se răsfrâng asupra stării generale de sănătate, atâta timp cât sunt luate măsuri de siguranţă esenţiale pentru fiecare tip de traseu. Plimbările de acest tip ajută la oxigenarea creierului, antrenează musculature, îmbunătăţesc mobilizarea articulaţiilor, facilitează digestia şi elimină stresul.

In cazul adultilor, drumetiile frecvente ofera urmatoarele beneficii importante:

– Îmbunătăţirea sănătăţii aparatului cardiovascular şi respirator (a inimii, plămânilor şi vaselor de sânge);
– Creşterea tonusului muscular
– Reducerea riscului de boli coronariene şi accident vascular cerebral;
– Vulnerabilitatea scăzută în faţa instalarii hipertensiunii arteriale şi a diabetului de tip 2;
– Reducerea nivelului de colesterol şi trigliceride;
– Prevenirea anumitor tipuri de cancer (cancer de colon, mamar, endometrial si pulmonar);
– Creşterea densităţii osoase şi prevenirea osteoporozei;
– Tratarea depresiei;
– Creşterea calităţii somnului;
– Reducerea riscului de moarte subita cu până la 40%;
– Controlul greutatii corporale (drumeţiile ajută la arderea unui număr de 400 kcal într-o oră);

Şi pentru copii drumeţiile sunt la fel de importante deoarece :

– Prevenirea afecţiunilor cardiopulmonare;
– Dezvoltarea masei musculare;
– Dezvoltarea de oase sănătoase;
– Reducerea riscului supraponderalităţii şi obezităţii;
– Diminuarea factorilor de risc asociaţi cu afecţiunile cardiace, hipertensiunea arterială şi diabetul de tip 2;
– Scăderea predispoziţiei la depresie;
– Combaterea efectelor negative ale stresului;
– Îmbunătăţirea capacităţii de învăţare;
– Capacitatea optimă de odihnă;

Exerciţiile aerobice regulate, precum drumeţiile, ajută la creşterea nivelului de lipoproteine şi scăderea celui de trigliceride. Acest proces reduce riscul apariţiei bolilor de inimă, al hipertensiune arteriale şi al accidentului vascular cerebral.

Controlează diabetul

Musculatura pusă în funcţiune stimulează metabolizarea optimă a glucozei în sânge. Pacienţii cu diabet trebuie să consulte medicul curant pentru adaptarea tratamentului urmat la programul de mişcare regulat.

Energizează organismul

Prin suplimentarea rezervelor de oxigen, care ajung la muşchi, organe şi ţesuturi corporale, organismul renaşte. Oxigenarea sporita întăreşte musculatura, ajută plămânii să funcţioneze mai bine, creşte rezistenţa la efort, starea de alertă şi nivelul de energie.

Somn odihnitor

Drumeţiile ajută şi la tratatrea tulburărilor de somn, în special a insomniei. Aerul tare de munte te va ajuta să ai o noapte liniştită şi cele 8 ore de somn neîntrerupte şi calitative.

Tratează osteoporoza şi artrita

Persoanele diagnosticate cu o formă de artrită îţi pot îmbunătăţi flexibilitatea articulaţiilor şi pot combate simtomul rigidităţii încheieturilor prin doar 150 de minute de drumeţii pe săptămână.

Efectele asupra psihicului nu sunt nici ele de neglijat. Drumeţiile în grup oferă oportunităţi minunate de socializare, schimb de idei şi chiar distracţie. Ele reglează starea de spirit, prin stimularea secreţiei de endorfine, hormonii responsabili cu senzaţiile de plăcere. O drumeţie dificila, pe un traseu abrupt sau către vârful unui munte de pildă, poate ajuta la obţinerea sentimentului de satisfactie provocat de atingerea unui ţel ambiţios. Această trăire emoţională pozitivă are un efect extrem de benefic asupra tonusului psihic general.

Expertii medicali recomandă circa două ore şi jumătate de drumeţii săptămânal, pentru culegerea beneficiilor acestora. Cele 150 de minute indicate de specialişti pot fi efectuate fracţionar în fiecare zi, fără ca efectele pozitive să fie anulate.

În cazul drumeţiilor dificile, care presupun un efort fizic mai mare (escaladarea unui munte cu un rucsac greu in spate, de exemplu), 75 de minute săptămânal sunt suficiente pentru culegerea beneficiilor complexe aduse de acestea pentru sănătatea trupului şi a minţii.

Pentru a beneficia şi mai mult de efectele drumeţiilor asupra organismului, ţintiţi către 300 de minute de drumeţii moderate pe săptămână, care vă permit să vorbiţi fără a avea probleme de respiraţie, respectiv 150 de minute de drumetii dificile (viguroase), care nu vă permit să rostiţi mai mult de câteva cuvinte fără să fie nevoie de o pauză de respirat.

Copiii cu vârste cuprinse între 6 si 17 ani au nevoie de 60 de minute de mişcare pe zi, de tip aerobic, aşa cum sunt drumeţiile.

 

Ana Maria Niţu

 

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: