luni, februarie 6, 2023

Mustul este un excelent stimulator pentru imunitate, fiind bun pentru anemici. Nu e recomandat diabeticilor ori înainte de a urca la volan.

Sucul de struguri, ori mustul, este bogat în vitamina A, B1, B2 şi minerale, stimulează sistemul nervos, reduce retenţia de apă şi energizează organismul.

Mustul este recomandat celor care fac efort intelectual intens, dar şi celor aflaţi în convalescenţă, deoarece stimulează imunitatea şi refacerea organismului, datorită conţinutului ridicat de vitamina C.

Te-ar mai interesa: Ceai BENEFIC pentru scăderea tensiunea arterială. ...

Nu exageraţi însă dacă urmează să urcaţi la volan ori dacă sunteţi diabetic.

Excelent pentru astenici

„Mustul este indicat pentru anemie, astenie, surmenaj, dar şi în afecţiuni precum gută sau artroză. Este un bun laxativ, fiind recomandat în anumite tipuri de constipaţie, dar şi un excepţional diuretic, indicat pentru tulburări ale tensiunii arteriale”, spune nutriţonistul Maria Florea.

  • Persoanele obosite sau slăbite se simt mai relaxate după ce consumă must pentru că zahărul din struguri este foarte uşor asimilat de organism, trecând direct în sânge la scurt timp după ce este ingerat.
  • Nutriţioniştii spun că mustul poate fi folosit şi în curele de slăbire. Pe lângă kilogramele nedorite, se elimină din organism şi toxinele. Atenţie, însă, dacă este consumat în cantităţi mari, mustul are efectul invers, îngraşă.
  • În plus, şi diabeticii sau cei cu rezistenţă la insulină trebuie să se abţină să consume pentru că are un conţinut mare de zahăr.
  • Mustul mai poate fi folosit şi în tratamentele de frumuseţe. Reîmprospătarea tenului poate fi făcută cu ajutorul mustului aplicat pe o compresă şi apoi pe faţă. Sucul, pus pe tifon, ajută la refacerea pielii, iar cojile strugurilor îi redau elasticitatea. Capacităţile tonice sunt mai puternice la strugurii roşii decât la cei albi, mai spun nutriţioniştii.


Atenţie la strugurii stropiţi

  • Pentru a nu fi un pericol, mustul trebuie pregătit în condiţii stricte de igienă. Evitaţi să faceţi must din strugurii necopţi sau mucegăiţi.

„Atenţie şi la strugurii stropiţi de curând, pentru că trebuie mai întâi spălaţi bine pentru a nu vă intoxica”, spunde nutriţionistul Mincinicopschi.

Te-ar mai interesa: Mineral esențial pentru sănătate. Ce se întâmplă c...

  • Ca să menţineţi mustul mai mult timp, nu e recomandat să adăugaţi aspirină, pentru că irită mucoasa gastrică, putând provoca gastrită sau ulcer. Varianta mai bună este fierberea, dar chiar şi aşa, mustul îşi pierde din vitamine şi nu mai este la fel de sănătos.

 

  • Dacă doriţi să încetiniţi fermentarea mustului pentru câteva săptămâni, îl puteţi ţine la frigider, lăsându-i loc să „rasufle” prin dop.

SFAT

Contraindicat şoferilor

Dacă mergeţi cu maşina, este bine să evitaţi consumul de must, pentru că îşi face efectul diferit la fiecare persoană, în funcţie de vârstă, sex, toleranţă la alcool, grad de fermentare sau medicaţie în curs.

Totuşi, specialiştii susţin că este mai bine să consumaţi un fruct integral decât un suc din fructe.

„Sucul este un produs semirafinat, iar cu cât este mai prelucrat, cu atât este mai nesănătos”, crede prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Te-ar mai interesa: Ceaiul farmacie care scade tensiunea arterială și ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private