Sari la conținut

Bere pentru diabet – Pacienții diabetici pot bea bere?

consumul de alcool
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Medic despre consumul de alcool

Berea este un cult. Există băutori de bere care o preferă în detrimentul altor băuturi. Internetul este plin de citate de genul „cu cât cântărești mai mult, cu atât ești mai greu de răpit, stai în siguranță, bea bere”. Dar consumul de bere are repercusiuni serioase asupra sănătății.

Berea poate provoca fluctuații ale nivelului de zahăr. Deoarece berea conține zahăr sub formă de maltoză sau maltodextrină, aceasta crește nivelul de zahăr din sânge. Toată lumea trebuie să fie atentă la ceea ce consumă.

Persoanele cu diabet trebuie să fie extrem de atente. Se trece frecvent cu vederea faptul că alcoolul are calorii. Pericolul de a avea un nivel ridicat de zahăr în sânge crește odată cu numărul de carbohidrați prezenți în alcool.

Dacă beți, faceți-o cu moderație și numai atunci când nivelul de zahăr din sânge și diabetul sunt sub control. În plus, un pahar de alcool ar trebui să fie contabilizat ca două schimburi de grăsimi dacă urmați un plan de masă cu restricții calorice.

Berea este o băutură alcoolică consumată pe scară largă pe tot parcursul anului, dar vara pare a fi sezonul său de vârf. Cu toate acestea, un pahar de bere rece este greu de rezistat dacă sunteți cu prietenii. Prin urmare, înainte de desface sticla de bere , iată ce vor experții să știți: berea poate provoca fluctuații ale nivelului de zahăr.

Înțelegerea berii – mai mult decât o băutură de petrecere

Unul dintre cele mai vechi și mai cunoscute tipuri de băuturi alcoolice din lume este berea. În urmă cu aproximativ 5.000 de ani, în Orientul Mijlociu a fost locul unde, cel mai probabil, a fost produsă prima bere pe bază de orz.

Aceasta se obține prin prepararea și fermentarea amidonului provenit în principal din boabe de cereale, cel mai frecvent din orz maltezat. Cu toate acestea, alte variante includ grâul, porumbul (porumb), orezul și ovăzul. Berea trece prin procesul de fabricare a berii prin fermentarea zaharurilor de amidon din must, producând etanol și carbonatare.

bere, grupa de sânge
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Cea mai mare parte a berii moderne este preparată cu hamei, care adaugă amărăciune și alte arome. De asemenea, acesta acționează ca un conservant natural și agent de stabilizare.

Hameiul poate fi înlocuit cu sau adăugat la alte arome, cum ar fi gruit, ierburi sau fructe. Efectul natural de carbonatare este deseori eliminat în timpul prelucrării și înlocuit cu o carbonatare forțată în procesul de fabricare a berii comerciale.

Care sunt diferitele tipuri de bere?

Berea se găsește în peste 100 de soiuri diferite. Dar, pentru a clarifica, berea poate fi fie o bere ale, fie o bere blondă.

Lager-urile se fermentează cu drojdie de fermentație inferioară la temperaturi cuprinse între 35°F și 50°F. În schimb, berile se fermentează cu drojdie de fermentație superioară între 60°F și 70°F.

Printre cele mai multe tipuri de ale se numără India pale ale (IPA), Imperial IPA, stouts, New England-style IPA și Gose, o bere de grâu. Lager-urile includ bere americană, mexicană, vieneză, Pilsner și Helles.

Berea light este fabricată în același mod ca și berea obișnuită, dar are mai puține calorii și mai puțin alcool decât berea obișnuită. În plus, berea fără alcool are cu aproximativ 50% mai puține calorii decât berea obișnuită.

Efectele alcoolului asupra pacienților cu diabet zaharat

O bere medie poate conține 150 de calorii. Cu toate acestea, din cauza nivelului scăzut de alcool al berii, consumatorii beau frecvent mai multe pahare și aproape 600-1000 de calorii.

Organismul dumneavoastră nu primește proteine, lipide, minerale sau vitamine din aceste calorii goale. Patru cutii de bere echivalează cu aproximativ 60 de grame de carbohidrați, deoarece fiecare dintre ele cuprinde aproximativ 15 grame. În plus, studiile arată că berea are un IG ridicat, variind între 89 și 110.

Cercetările indică faptul că alcoolul intră în fluxul sanguin după consum și ajunge instantaneu la creier. În plus, alcoolul afectează ficatul și îl împiedică să producă glucoză. Prin urmare, nivelul de zahăr din sânge scade dacă consumați prea mult alcool. Ca urmare, ar putea duce la hipoglicemie (nivel scăzut de zahăr din sânge).

Persoanele cu diabet trebuie să își limiteze consumul de bere la minimul necesar. Cel mai bine este să se abțină de la ea. Dacă optați pentru ea, asociați-o cu o gustare săracă în carbohidrați, mai degrabă decât să o consumați pe stomacul gol.

Cea mai bună alegere este berea slab calorică sau light (15 g de carbohidrați sunt prezenți în 12 uncii de bere, în timp ce berea light are doar 3-6 g), deoarece conținutul de zahăr al berii durează mai mult timp pentru a fi eliminat.

Nu combinați niciodată băuturile carbogazoase cu alcoolul pentru a vă asigura că organismul are parte de cât mai puține daune. Beți cu atenție și hidratați-vă între două băuturi (berea este un diuretic care epuizează echilibrul electrolitic).

Creșterea zahărului poate duce, în situații extreme, la hipertensiune arterială, atac paralizant parțial sau stop cardiac. Medicamentele pentru diabet, precum metforminul și insulina, pot interacționa prost cu alcoolul; aceste medicamente scad nivelul de zahăr din sânge, iar consumul de alcool îl poate scădea și mai mult.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel