Sari la conținut

Big Pharma scumpește prețul medicamentelor. Ce cauzează creșterile tratamentelor?

Companiile farmaceutice anticipează deja câștigurile din distribuirea vaccinurilor anti-Covid, însă se vor lua în calcul și anumite scumpiri în ceea ce privește prețul medicamentelor standard. Care sunt companiile farmaceutice care au ridicat costul acestor produse?

Deși companiile farmaceutice anticipează deja câștigurile din distribuirea vaccinurilor anti-Covid, acestea vor scumpi prețul medicamentelor”standard”. Așa cum a subliniat „Wall Street Journal” referitor la contextul SUA, la fel ca în fiecare an, americanii vor trebui să facă față unei creșteri a costurilor, deși într-un ritm ușor mai lent decât în ​​ultimii doi ani, potrivit Rador.

Care sunt companiile farmaceutice care au scumpit medicamentele?

GlaxoSmithKline (GSK) și Sanofi, ambele angajate în dezvoltarea unui vaccin anti-Covid (cel amânat în al patrulea trimestru al anului 2021), au crescut prețurile a sute de medicamente, în medie cu 3,3%.

Pfizer, care împreună cu BioNTech a dat naștere primului vaccin aprobat de urgență de către OMS, a crescut prețurile pentru mai bine de 200 de produse, cu aproximativ 5%. Reamintim că, în fiecare an, industria farmaceutică stabilește, în mod normal, prețurile produselor sale de două ori: exact la începutul noului an calendaristic și la jumătatea aceluiași an. Acest lucru s-a întâmplat și în 2021, în ciuda pandemiei de COVID-19.

În Statele Unite, situația este deosebit de îngrijorătoare. Conform unei analize realizate de Rx Savings Solutions, companiile farmaceutice au crescut recent prețurile la aproximativ 70 de produse. Creșterea medie de 3,3% a inclus modificări ale diferitelor doze pentru același medicament. Totuși, media din acest an este mai mică decât în ​​urmă cu un an, când peste 60 de companii au crescut prețurile la sute de medicamente, în medie cu 5,8%.

Atenție, însă, a ieșit la iveală că aceleași companii au crescut prețurile la cel puțin 50% mai multe produse decât anul trecut.

Pfizer, a subliniat WSJ, a crescut prețurile mai multor medicamente în urmă cu un an și a fost criticată chiar și de președintele Donald Trump pentru prețul atins de produsele sale. O analiză realizată de Rx Saving Solutions afirmă că, printre acestea, s-ar afla tratamentul pentru cancerul de sân Ibrance – care a vândut aproximativ 4 miliarde de dolari la nivel global în primele nouă luni ale anului trecut -, terapia împotriva artritei reumatoide Xeljanz și vaccinul pneumococic Prevnar. Un purtător de cuvânt al companiei a explicat că creșterile menționate anterior sunt în concordanță cu inflația, precum și necesare pentru finanțarea cercetării noilor medicamente. Compania a menționat, de asemenea, că prețurile sale nete au rămas fie neschimbate, fie au scăzut, în ultimii trei ani.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel