Sari la conținut

Blocajul articular provoacă dureri puternice de încheieturi și poate duce la osteoartrită, fără tratament

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Blocajul articular este unul dintre cele mai comune situații medicale care aduc pacientul în cabinetul medicului ortoped. Blocajul articular este determinat de defectele cartilajului articular și, așa cum deseori se întâmplă în cazul pacienților doctorului Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatogie și Medicină Sportivă, pentru a vindeca o situație medicală este esențial să se determine și elimina cauza.

„Cartilajul articular este un țesut nevasculariat care acoperă componentele osoase ale articulației. Cartilajul articular este extrem de organizat, fiind alcătuit din celule numite condrocite, care sunt înglobate într-o matrice extracelulară a proteinelor numite colagene, proteoglicane și proteine necolagene. Funcțiile sale principalale sunt acelea de a permite o bună articulare (asigură frecarea minimă în interiorul articulației) și de a amortiza șocurile la care este supus genunchiul (poate suporta compresie, tensionare și forțe de forfecare)”, explică ortopedul.

Dr. Tarek Nazer completează faptul că mulți dintre pacienții care îi ajung în cabinet cu defecte de cartilaj articular sunt adulți tineri, care se confuntă cu dureri puternice la nivelul articulației, hematome și probleme funcționale.

„Defectele cartilajului favorizează o diminuare a grosimii și a calității cartilajului, într-un ritm lent. Diagnosticarea efectuată în timp util și tratamentul corect ales și aplicat previn dezvoltarea unei viitoare osteoartrite”, continuă medicul ortoped, Tarek Nazer.

Cauzele defectelor de cartilaj articular

  • Leziune de cartilaj – apărute în cazul traumatismelor sau accidentărilor
  • Condropatie posttraumatică sau secundară
  • Instalarea separării unei porțiuni de cartilaj împreună cu osul subiacent
  • Subțierea sau fisurarea cartilajului
  • Instalarea unei serii de boli degenerative articulare
  • Leziuni de menisc
  • Meniscectomiilor extinse
  • Instabilități ale articulației genunchiului
  • Ruptura de ligamente încrucișate, corpi liberi intraarticulari
  • Artroza

Simptome ale leziunii de cartilaj

Așa cum am povestit și mai devreme și în funcție de gradul de afectare a articulației, simptomele diferă și se manifestă astfel:

  • Edeme
  • Durere și senzația de genunchi instabil
  • Blocaj (corpii liberi din articulatie se pot interpune între femur și tibie în timpul flexiei)
  • Crepitațiile traduse prin acele zgomote asemănătoare mersului pe zăpada

Care este tratamentul afecțiunilor

După o consultație specializată într-un context ortopedic, medicul specialist într-o echipă multidisciplinară cu tehnicianul kinetoterapeut, va realiza un program de recuperare kinetofizioterapeutică. Protocolul de tratament depinde de gradul de afectare a cartilajului, de vârsta, greutatea și istoricul medical al pacientului.

„În primul rând, pacientului i se va recomanda repausul fizic. Protocolul de tratament include proceduri specifice de fizioterapie, care au rolul de a susține recuperarea articulației. Printre aceste proceduri se numără crioterapia (terapia cu rece), precum și exercițiile de stretching efectuate sub îndrumarea și supravegherea unui specialist kinetoterapeut. O spun și repet, prima și cea mai importantă abordare medicală în cazul acestei probleme medicale și, nu numai, este consultația inițială care va determina abordarea medicală pe mai departe.”, conchide dr. Tarek Nazer.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel