joi, septembrie 29, 2022

Boala Alzheimer este una dintre cele mai comune cauze ce determină apariția demenței. Deși cercetătorii nu au descoperit încă ce declanșează această afecțiune, poate fi influențată în mod pozitiv sau negativ de stilul de viață.

Potrivit Medical News Today, specialiștii nu au descoperit încă un tratament pentru Alzheimer, întrucât nu se știe încă ce o declanșează. Cu toate acestea, afecțiunea a fost asociată cu unele obiceiuri și stiluri de viață. În unele cazuri, boala Alzheimer poate fi atenuată și prevenită de unele activități specifice. Ce nu trebuie să ignori pentru a evita această afecțiune?

Te-ar mai interesa: Cum arată soția lui Mihai Șora. E cu aproape 60 de...

Sănătatea inimii

Persoanele care suferă de boli cardiovasculare sunt mai predispușe la dezvoltarea unor forme de demență. Afecțiunile pe care oamenii le aveau înainte de Alzheimer înclud:

  • hipertensiune arterială
  • fibrilație atrială
  • colesterol ridicat
  • boli cardiovasculare
  • diabet
  • atac cerebral

Deși în urma autopsiilor s-a descoperit că 80% dintre persoanele cu Alzheimer aveau și afeciuni cardiovasculare, acest lucru nu înseamnă că există un raport cauză-efect. De fapt, se presupune că demența este asociată cu boli vasculare, responsabile pentru o cantitate mai redusă de oxigen care ajunge la creier.

Sigur, este posibil ca boala Alzheimer să poată fi prevenită menținând sănătatea inimii, însă unele persoane au această afecțiune fără probleme cardiace.

Te-ar mai interesa: O tânără de 22 ani s-a sinucis din cauza bolii Lym...

Alimentația

O dietă sănătoasă menține creierul sănătos, întrucât inima este destul de puternică să îi ofere oxigenul necesar. Oxigenul, în cantități suficiente, poate preveni boala Alzheimer. Dieta mediteraneană poate fi un pas bun, înrucât protejează creierul de îmbătrânire și împiedică apariția demenței vasculare. Dieta are la bază:

  • ulei de măsline ca sursă principală de grăsimi
  • consum ridicat de fructe
  • legume
  • consum redus de lactate și carne

Păstrează-ți mintea activă

Declinul cognitiv este redus substanțial dacă o persoană își menține mintea activă. Jocurile, scrierea creativă, cititul și activitățile care stimulează creierul sunt asociate cu probabilitatea scăzută de a dezvolta Alzheimer.

Te-ar mai interesa: Florin Piersic: Ce ar face dacă s-ar întâlni cu Vl...

Somnul

Odihna corespunzătoare poate oferi protecție semnificativă împotriva pierderii memoriei, demenței și bolii Alzheimer. Persoanele care au un somn întrerupt sunt mai predispuse la dezvoltarea plăcilor amiloide, asociate cu Alzheimer.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private