Sari la conținut

Boala Bowen. Afecțiune precanceroasă, frecventă la persoanele în vârstă

Boala Bowen
Sursă foto: wikipedia
Boala Bowen, o forma de cancer de piele

 Boala Bowen este o formă de cancer de piele non-melanom care se dezvoltă pe stratul superior al pielii, numit epiderm, frecventă la persoanele în vârstă.

Cauzele exacte ale bolii

Simptomele bolii Bowen pot include pete roșii sau maro pe piele care sunt dureroase sau mâncărime, cruste, solzi sau sângerare, umflături sau ulcerații. Aceste simptome pot apărea pe orice parte a corpului care

Diagnostic bolii

cancer piele
Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei

Prognostic bolii Bowen

Este o formă de cancer de creștere a lentă și cu riscul scăzut de metastază. Cu toate acestea, este important să se detecteze și să se trateze boala Bowen într-un stadion incipient pentru a preveni complicațiile și recurența leziunilor.

În concluzie, boala Bowen este o formă de cancer de piele non-melanom care poate fi tratată cu succes dacă este detectată și tratată la timp. Este important să consultați un medic dermatolog dacă observați orice modificare a aspectului pielii.

Factorii favorizanți sunt:

  • radiațiile solare repetate și degenerescența actinică cronică
  • ingestia cronică de arsenic, 5% din bolnavi folosind medicație arsenicală sau fiind expuși la
  • pesticide sau fungicide, caz în care este posibilă asocierea cu o neoplazie internă
  • imunodepresia pacienților cu transplant renal
  • infecțiile și iritațiile locale (balanopostite)
  • virusul papiloma uman (HPV, în special HPV16) care a fost identificat recent în unele leziuni.

Prevenire Boala Bowen: protejarea pielii prin îmbrăcăminte adecvată și aplicarea loțiunilor cu factor de protecție solară 

Pentru a preveni Boala Bowen, este important să eviți expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete, fie de la soare sau de la alte surse, precum solariile. De asemenea, este recomandat să inspectezi regulat pielea pentru a observa eventuale modificări sau leziuni suspecte și să consulți un medic dermatolog în cazul în care să observe orice modificare a aspectului pielii. Protejarea pielii prin purtarea de îmbrăcăminte adecvată și aplicarea loțiunilor cu factor de protecție solară este factorul de prevenție.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel