Sari la conținut

Boala care a depășit cancerul de sân. Din ce în ce mai mulți tineri sunt diagnosticați cu ea

Cancerul ucide anual 10 milioane de oameni. Cancerul de sân și cel de plămâni nu mai sunt cele mai frecvente tipuri de neoplasm nou diagnosticate. Din ce în ce mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cance colorectal, o afectiune în care celulele maligne (canceroase) se formeaza în colon sau rect.

„În ultimele decenii, vârsta medie de diagnosticare a cancerului colorectal a scăzut în mod agresiv. Astfel, dacă la sfârșitul anilor 1980, vârsta medie de diagnosticare a acestui tip de cancer era de 72 de ani, începând cu 2015, din cauza stilului de viață și a factorilor de mediu, ea a ajuns la 66 de ani”, afirmă Dr. Elena Ciupercă, medic primar gastroenterolog.

Decesele prin cancer sunt cauzate de stilul de viață și factorii de mediu


Anomaliile genetice sunt răspunzătoare pentru apariția cancerului colorectal, însă aceste anomalii pot fi nu doar moștenite din familie, ci și dobândite ca urmare a stilului de viață și a factorilor de mediu.

Boala care a depășit cancerul de sân:

„Până la 40% din cancere pot fi prevenite. Cum putem face acest lucru? Prin conștientizarea importanței pe care îl are stilul nostru de viață în apariția cancerului și implicit prin adoptarea unui stil de viață sănătos, precum și prin respectarea măsurilor de monitorizare periodică. Fumatul, consumul de alcool, activitatea fizică redusă, consumul scăzut de legume și fructe, obezitatea- toți aceștia sunt factori de risc pentru cancerul cu diferite localizări și de asemenea sunt comportamente des întâlnite în țara noastră. Stă deci în puterea noastră să diminuăm în mod substanțial aceste riscuri printr-o schimbare pozitivă a stilului nostru de viață”, adaugă Dr. Elena Ciupercă, potrivit Capital.

Descoperit în stadii incipiente, cancerul colorectal are o șansă mare de succes a măsurilor de tratament. Astfel, rata de supraviețuire la 5 ani este de peste 90%, dacă diagnosticarea este realizată într-un stadiu precoce și scade până la 14-16%, dacă diagnosticarea este făcută în stadiul IV.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel