Sari la conținut

Boala care a terorizat românii! Medic: Scopul e să-l păcălim

soc anafilactic
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
cauza soc anafilactic

Boala care a terorizat românii! Medic: Scopul e să-l păcălim. Să nu mai reacționeze agresiv! Vorbim din nou despre ambrozie, cunoscută sub denumirea populară de iarba de paragină, iarba pârloagelor sau floarea puste, planta care îți poate produce alergii.

Din nefericire, sezonul acestei buruieni nu s-a încheiat. El începe în primăvară și poate dura până în luna octombrie/noiembrie, în funcție de vreme. Lunile de vârf pentru această plantă sunt august și septembrie, ceea ce înseamnă că mulți dintre noi au nasul înfundat și dureri de cap din cauza ambroziei.

Când elimină polenul, planta devine periculoasă pentru sănătatea omului. Buruiana ambrozia produce mari cantități de polen începând de la mijlocul lunii iulie, în funcție de condițiile pedoclimatice și se încheie spre finalul lunii septembrie. În verile călduroase, polenul este răspândit de vânt la distanțe foarte mari, cu precădere în verile secetoase.

Cum devine o persoană sensibilă la polenul de ambrozia ?

Potrivit DSP, Ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta conține multiple fragmente extrem de alergizante. Este suficientă o concentrație de polen în aer de sub 30 grăunciori de polen/m3 pentru a induce o reacție alergică. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 grăunciori de polen/m3.

În mod uzual, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozia pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta de cel puțin 4-5 ani. Sunt cazuri când, vârsta de apariție a simptomelor a coborât sub 1 an, existând chiar și copii de 6 luni care prezintă rinită alergică indusă de polenul de ambrozia.

Se evidențiază astfel gravitatea extremă generată de alergia la ambrozia, care afectează sănătatea unei largi categorii populaționale, care include și copii cu vârsta de sub 1 an.

August și septembrie, lunile de vârf pentru ambrozie

Există un tratament curativ pentru alergia la ambrozie. Dacă sunteți alergic la polenul de ambrozie nu trebuie să apelați la tratamentul cu picături de nas.

Deși picăturile de nas reduc inflamația și simptomele locale, dacă sunt administrate mai mult de zece zile provoacă dependență.

„Aceste picături nazale vasoconstrictoare fac să nu mai circule suficient sângele la nivelul nasului și alterează apărarea locală. Un joc pe vascularizația nasului, va strica mucoasa, va determina o rinită atrofică, adică nu se poate apărea cum trebuie mucoasa nasului”, a explicat dr. Monica Schifirnet, medic primar alergolog, relatează PRO TV.

Din fericire, există un tratament curativ care poate reduce alergia la polenul de ambrozie. Tratamentul trebuie administrat timp de trei ani de zile. Acest tratament curativ constă în doze standardizate de polen de ambrozie. Ele determină sistemul imunitar să nu mai acționeze exagerat atunci când simte polenul de ambrozie.

„Scopul e să inducem o toleranță temporară, să-l păcălim și să nu mai reacționeze așa agresiv la contactul cu polenul, prin administrare zilnică șase luni pe an, din polenul respectiv. E vorba de 6 luni pe an, timp de trei ani consecutiv, aici pierdem mulți pacienți, pentru că nu se țin de tratament”, a explicat dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel