Sari la conținut

Boala care afectează 300 de milioane de oameni. ”Consecințele acestei afecțiuni sunt uriașe”

problemele de memorie
Sursua: Shutterstock

Numărul persoanelor la nivel global care suferă de depresie a crescut cu 18% în ultima decadă, ajungând la 322 de milioane, a anunțat joi Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a cerut totodată o mai mare atenție asupra grupurilor de mare risc, relatează DPA și Reuters.

Creșterea înregistrată în perioada 2005-2015 a fost provocată atât de creșterea populația planetei dar și de creșterea speranței de viață, conform agenției ONU privind sănătatea. Riscul apariției depresiei devine mai mare în ultimele perioade ale vieții.

În timp ce 5,1% dintre femei și 3,6% dintre bărbați sunt depresivi în medie, ratele în rândul persoanelor în vârstă cresc la peste 7,5% pentru femei și 5,5% pentru bărbați.

Totuși, persoanele în vârstă nu reprezintă singurul grup care necesită atenție sporită, potrivit OMS.

Trebuie întreprinse măsuri și în ce privește tinerii și femeile însărcinate sau cele care au născut, a declarat reporterilor la Geneva autorul studiului, Dr. Dan Chisholm, din cadrul Departamentului pentru Sănătate mentală al OMS.

În timp ce presiunea socială crește asupra copiilor, profesorii și consilierii psihologi ar trebui să-i învețe pe aceștia abilitățile necesare prin care ei să se poată proteja în viață în timpul apariției unei depresii, mai spune Dan Chisholm.

”Consecințele acestei afecțiuni sunt uriașe în ce privește afectarea stării de sănătate”, se mai precizează în raportul OMS.

Pierderile economice globale legate de depresie depășesc 1 trilion de dolari anual și sunt legate de scăderea productivității din cauza apatiei care conduce la inabilitatea de a munci sau de a te descurca în viața de zi cu zi.

„Depresia este cea mai importantă cauză ce produce dizabilități în lume, în acest moment”, a subliniat Dr. Dan Chisholm.

Riscurile de a deveni depresiv sunt intensificate de sărăcie, lipsa locului de muncă, pierderea persoanei iubite, boli fizice și abuzul de droguri.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel