Sari la conținut

Boala care afectează copiii din România. Dr. Marinescu: „O infecție virală”

Herpangina. Boala care afectează copiii din România. Infecția apare vara, iar medicul Adrian Marinescu a venit cu mai multe explicații în ceea ce privește modul în care aceasta se manifestă.

Boala care afectează copii din România. Dr. Marinescu: „O infecție virală”

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului ”Matei Balș” din Capitală, spune că boala este o afecțiune virală care se transmite extrem de ușor. Începe cu febră mare.

Dr. Adrian Marinescu: Vom auzi mult mai frecvent de herpangină

”E clar că dintre bolile copilăriei vom auzi mult mai frecvent de herpangină. O infecție virală, în general este dată de Coxsackie virus. Apare destul de frecvent vara și la început de toamnă, deci nu e nimic diferit acum.

Ce trebuie să știm e că se transmite pe cale digestivă, inclusiv mâini murdare, dar e vorba și de igienă, de apă și săpun, ceea ce cred că discutam de fiecare dată. Al doilea rând, fiind o infecție virală, nu o vom trata şi întări cu antibiotice.

Risc ridicat de transmitere

Nu ne trebuie antibiotice, la fel ca la gripă și la infecțiile virale. În al treilea rând, se poate transmite inclusiv prin tuse și strănut. În momentul în care în creșă sau la grădiniță unul dintre copii este infectat, poate să transmită foarte ușor”, a explicat dr. Adrian Marinescu.

Riscul cel mai mare de transmitere al acestei boli este în prima săptămână. Doctorul Adrian Marinescu a mai spus că părinții trebuie să fie foarte atenți la creșe, grădinițe și locuri de joacă.

”Deci, riscul este în colectivități şi vorbim de creșe, de grădinițe, locurile de joacă și aici trebuie să fim atenți”, spune directorul medical al Institutului ”Matei Balș” din Capitală.

Cât de gravă este boala?

Dr. Adrian Marinescu spune că herpangina nu este o boală gravă. Trece relativ repede. Cei mici fac o formă ușoară a bolii care trece în maxim 10 zile.

”De cele mai multe ori este o formă ușoară care se rezolvă într-o săptămână, maxim 10 zile, deci nu pune probleme decât la copii care au sistem imunitar deficitar.

Se recomandă izolare acasă pentru perioada respectivă, până se vindecă toate simptomele, până trec simptomele.

De cele mai multe dintre bolile infecțioase am scăpa dacă ne-am spălat cu apă și săpun, adică mâinile curate. Și cred că e o regulă pe care o auzim dintotdeauna, nu legată de pandemie și de herpangină”, a mai spus medicul Adrian Marinescu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel