Sari la conținut

Boala care are un efect devastator asupra sistemului imunitar. Care sunt mecanismele ce duc la imunosupresie

sistem imunitar
Susa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Întarirea sistemului imunitar

Sistem imunitar.  Diabetul zaharat este o boală metabolică cronică caracterizată prin niveluri ridicate de glucoză (zahăr) în sânge. Cunoscut ca „ucigașul tăcut”, diabetul este în creștere în Statele Unite (și în întreaga lume) și afectează mai mult de 34 de milioane de americani.

Potrivit datelor oferite de cercetători, aproape 1,5 milioane de cazuri noi de diabet sunt înregistrate în fiecare an, un număr de rău augur. În conformitate cu datele raportate, aproximativ 1,5 milioane de români au fost diagnosticați cu diabet până în prezent.

„Diabetul nu afectează doar inima, rinichii și creierul, ci are și un efect prelungit și devastator asupra sistemului imunitar. Diabetul nereglementat, pe termen lung, slăbește sistemul imunitar și crește susceptibilitatea la boli și infecții…

Un sistem imunitar slăbit face ca infecțiile să fie periculoase pentru persoanele cu diabet și, din păcate, cea mai mică infecție le afectează negativ, crescând ratele de spitalizare-mortalitate prelungindu-le în același timp timpul de recuperare” , subliniază Antonios P. Lepouras Specialist Patolog, diabetolog.

Cinci mecanisme prin care diabetul afectează sistemul imunitar

Cele cinci mecanisme prin care diabetul afectează sistemul imunitar și duce la imunosupresie relativă sunt:

1. Diabetul zaharat reduce capacitatea mecanismului de apărare și a celulelor albe din sânge de a ajunge la locul infecției rapid și adecvat

Potrivit medicilor, riscul de ateroscleroză, o boală în care inflamația în vasele de sânge și arterele creează leziuni cunoscute sub numele de placă aterosclerotică, afectează astfel semnificativ capacitatea de apărare a organismului și efortul globulelor albe (celulele care luptă împotriva bolii) de a ajunge la locul infecției și de a rămâne acolo. Acest lucru duce la vindecarea întârziată a rănilor sau la o vulnerabilitate crescută la infecțiile ulterioare.

Pielea, o barieră cheie în asigurarea imunității

2. Hiperglicemia cronică încetinește și mai mult difuzia sângelui prin vasele de sânge, crescând riscul de complicații de la leziuni și infecții

Datorită îngroșării – îmbătrânirii vaselor de sânge, se observă o scădere a fluxului sanguin în punctul de infectare. Ulterior, fluxul sanguin redus conduce la locul rănii cantități mai mici de nutrienți și alte celule sănătoase decât sunt necesare pentru repararea acesteia. Pielea, o barieră cheie în asigurarea imunității înnăscute își pierde elasticitatea și nu este suficient de capabilă să ofere protecție împotriva micro-răziunilor, inflamațiilor și infecțiilor.

3. Nivelurile ridicate de glucoză limitează și dereglează sinteza neutrofilelor

Neutrofilele albe joacă un rol important în mediarea răspunsului imun al gazdei la infecțiile bacteriene. Sunt primele globule albe care ajung în zona infectată și luptă împotriva infecției. Dar nivelurile ridicate de glucoză limitează și dereglează sinteza neutrofilelor în organism.

Diabetul necontrolat afectează producția și maturarea neutrofilelor în măduva osoasă, ducând la scăderea numărului acestora în sânge. Nivelul ridicat de zahăr din sânge inhibă, de asemenea, capacitatea leucocitelor de a se mobiliza și de a ajunge la locul infecției pentru a stimula apoptoza și procesul de îndepărtare a celulelor nedorite prin moartea celulară programată.

4. Diabetul zaharat duce la un răspuns redus al complementului, un factor important în mecanismul de apărare al organismului.

Hiperglicemia sau glicemia crescută provoacă defecte ale receptorilor complementului și afectează capacitatea acestora de a induce fagocitoza. Această întrerupere a fagocitozei, la rândul său, duce la creșterea activității microbiene în organism și crește susceptibilitatea la infecție.

diabet
Sursă foto: GETTY Images

5. Nivelul ridicat de zahăr din sânge oferă bacteriilor mediul perfect pentru a se dezvolta și a crește

Hiperglicemia promovează producerea de AGE în organism, care interferează cu mecanismul natural de apărare al organismului și îi limitează capacitatea de a lupta împotriva infecțiilor și inflamațiilor. Mecanismul de apărare slăbit face loc unor infecții bacteriene și virale mai grave atunci când găsesc un portal de intrare în organism (ex. leziuni-răni, sistemul respirator prin inhalare, sistemul digestiv prin ingestie, genito-urinar etc.).

Nivelurile crescute de zahăr promovează creșterea nivelului de corpi cetonici în organism, ceea ce duce la creșterea acidității în sânge, un mediu perfect pentru ca germenii să prospere necontrolați.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel