Sari la conținut

Boala care face ravagii chiar acum! Au fost confirmate sute de cazuri în ultima săptămână

bolnav
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Totul despre encefalită

Boala care face ravagii chiar acum! Rujeola, cunoscută și sub numele de pojar, este o boală infecțioasă cauzată de virusul rujeolei. Aceasta se manifestă prin febră, erupție cutanată și simptome respiratorii. Rujeola poate fi prevenită cu ajutorul vaccinării. Este important să se administreze vaccinul împotriva rujeolei pentru a preveni răspândirea bolii și pentru a proteja sănătatea publică.

800 de noi cazuri de rujeolă

Peste 800 de noi cazuri de rujeolă s-au înregistrat, în ultimele săptămâni, în România. În plus, o fetiţă de un an şi două luni, nevaccinată, a murit, ceea ce ridică totalul deceselor din cauza acestei boli la nouă, arată datele Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Numărul cazurilor a crescut în toată ţara – în judeţul Alba, de exemplu, comparativ cu 2023, când au fost confirmate 73 de îmbolnăviri, de la începutul anului şi până în prezent s-au înregistrat, deja, peste 170 de cazuri.

Grupa de vârstă cea mai vulnerabilă este de 5-9 ani, urmată de cea de 2 ani, 10-14 ani, 15-19 ani și un an.

Cazurile care au prezentat forme mai agresive ale bolii au fost internate în secțiile sau compartimentele de boli infecțioase. Cazurile care nu necesită internare se izolează și se tratează la domiciliu.

Importanța vaccinării ROR

primul deces din cauza rujeolei
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În acest context, Direcțiile de Sănătate  Publică atrag din nou atenția asupra importanței vaccinării ROR.

ROR este un vaccin combinat care protejează împotriva a trei boli. Este vorba despre rujeolă, oreionul și rubeola. Vaccinarea copiilor este recomandată, iar costurile sunt acoperite integral de către Ministerul Sănătății, informează RRA.

Câte doze de vaccin ROR trebuie să primească copiii

Conform calendarului național de vaccinare, în România copiii trebuie să primească două doze de vaccin ROR – prima la 12 luni, iar a doua la 5 ani. În situații speciale, ROR poate fi administrat la sugari începând de la nouă luni.

Persoanele care primesc două doze de vaccin ROR în copilărie, conform programului național de vaccinare, dobândesc protecție pe viață. Vaccinarea se realizează în cabinetele medicilor de familie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel