joi, iunie 1, 2023

Tuberculoza (TB) este o boală cauzată de germeni care se răspândesc de la o persoană la alta prin aer. TBC afectează de obicei plămânii, dar poate afecta și alte părți ale corpului, cum ar fi creierul, rinichii sau coloana vertebrală. O persoană cu TBC poate muri dacă nu primește tratament.

România este țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe cazuri de tuberculoză, o arată cel mai recent raport al Centrului European de Prevenție şi Control al Bolilor.

Te-ar mai interesa: Ministerul Sănătății vrea să-i facă medici de fami...

Statisticile sunt îngrijorătoare având în vedere, că față de anul trecut, se înregistrează o creștere cu 15% a numărului de cazuri raportate la nivel național.

Creșterea alarmantă a cazurilor de tuberculoză

La nivel național, în anul 2022 s-au înregistrat 8824 de cazuri de tuberculoză, în creștere față de anul 2021. Există și câteva explicații pentru această creștere.

„Pandemia a scăzut accesibilitatea populației la servicii de sănătate. Tuberculoza este o boală în general tăcută. Pacientul ajunge la doctor după mai mult timp decât ar trebui.

Orice tuse care persistă peste trei săptămâni, chiar tratată de medicul de familie, are indicația de a ajunge la specialist. Evoluția în sine a bolii duce la erodarea țesutului pulmonar care poate să prindă și vasele de sânge și atunci există riscul unei hemoptizii, deci tuse cu sânge, care să fie fatală”, a declarat Lavinia Danciu, directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

Te-ar mai interesa: Atenţie la bacteria ucigaşă care nu poate fi distr...

Program de screening activ al tuberculozei în România

Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta derulează în prezent cel mai mare program de screening activ al tuberculozei în România – www.screeningtb.ro. Proiectul se află în ultimul an de implementare, până în acest moment intrând în screening 79.418 persoane din 33 de județe (datele parțiale de la începutul lunii ianuarie).

Proiectul vizează populația din zonele rurale cu acces dificil sau deficitar la servicii medicale, persoane fără adăpost și consumatori de droguri injectabile din marile aglomerații urbane și persoane private de libertate.

Te-ar mai interesa: Alimente care ajută la prevenirea cheagurilor și a...

Incidența depistată de caravanele mobile Screening TB în aceste zone vulnerabile este de 258,7 cazuri la suta de mii de locuitori, de 5,6 ori mai mare decât incidența calculată la nivel național.

Proiectul a beneficiat de ajutorul partenerilor implicați: Asociația Română Anti-Sida, UNOPA, Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate, Asociația Samusocial, Fundația Romanian Angel Appeal, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoza Multi drogrezistentă.

Te-ar mai interesa: Nu reușești să dormi noaptea? Lipsa acestui nutrie...

500.000 de persoane au o forma de TBC rezistenta la antibiotice

Un bolnav și zece infectați

Medicii spun că în realitate sunt mai multe cazuri de tuberculoză.

Pe lângă un bolnav pot fi alți zece infectați. Simptomele sunt ușor de recunoscut.

Gina Ciolan, medic pneumolog: „Pacientul care tușește mai mult de trei săptămâni, care scade în greutate, face febră, transpiră noaptea, este pacientul care trebuie îndrumat de medicul de familie către medicul specialist.”

Te-ar mai interesa: Semne de alarmă că ai deficit de potasiu – m...

Care sunt simptomele tuberculozei?

Simptomele generale ale bolii TBC includ senzații de rău sau slăbiciune, scădere în greutate, febră și transpirații nocturne. Simptomele bolii TB a plămânilor includ, de asemenea, tuse, durere în piept și tuse cu sânge. Simptomele bolii TBC în alte părți ale corpului depind de zona afectată.

Cum se răspândește TBC?

Germenii TB sunt puși în aer atunci când o persoană cu boală TB a plămânilor sau gâtului tusește, strănută, vorbește sau cântă. Acești germeni pot rămâne în aer câteva ore, în funcție de mediu. Persoanele care respiră aerul care conține acești germeni TB se pot infecta; aceasta se numește infecție TBC latentă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private