Sari la conținut

Boala care nu este diagnosticată în 40% din cazuri. Numărul persoanelor afectate, în creștere

test de diabet
Sursă foto: arhivă doctorulzilei
Diabetul de tip 2 scurtează viața cu până la 14 ani

Boala care nu este diagnosticată în 40% din cazuri.  Noul studiu a fost publicat joi într-un raport care analizează companii, investitori și centre de cercetare axate pe boală, care a constatat că diabetul este nediagnosticat în 40% din timp și că boala ajunge la concluzia că aceasta afectează un număr tot mai mare de persoane.

Boala care nu este diagnosticată în 40% din cazuri. Conform The Guardian, peste 40% dintre persoanele care trăiesc cu diabet la nivel global nu sunt diagnosticate. Majoritatea persoanelor care nu sunt diagnosticate cu acest tip de boală trăiesc în Africa (60%), apoi Asia de Sud-Est (57%) și regiunea de vest a Pacificului (56%), arată cea mai recentă prezentare globală a industriei diabetului zaharat din 2023.

Jumătate dintre cei care sunt diagnosticați nu primesc tratament

Trei din patru persoane cu această boală trăiesc în țări cu venituri mici și medii, unde serviciile de sănătate nu sunt întotdeauna disponibile. Accesul la tratament trebuie îmbunătățit. Sasha Korogodsky, cercetătorul principal al raportului, a spus că în întreaga lume există peste 530 de companii specializate în diagnosticarea diabetului, însă doar 33 au sediul în Africa, Asia de Sud-Est și Pacificul de Vest.

tratament pentru diabet
sursa foto: arhiva doctorul zilei

„Infrastructura limitată de asistență medicală, inclusiv lipsa de profesioniști din domeniul sănătății și echipamente de diagnosticare, poate împiedica diagnosticarea precoce a diabetului”, a spus Korogodski.

Cercetarea, publicată recent, analizează peste 2.800 de companii, 1.500 de investitori și 80 de centre de cercetare și dezvoltare axate pe această afecțiune. Raportul spune că „diferența puternică” în tratament „subliniază nevoia presantă de a îmbunătăți accesul la îngrijirea diabetului la scară globală”.

Caroline Mbindyo, directorul executiv al Amref Health Innovations, parte a ONG-ului Amref Health Africa, a declarat că jumătate dintre africani nu au acces la asistența medicală de care au nevoie, fiind oameni care locuiesc în zone îndepărtate, la ore sau chiar zile distanță de o unitate de tratament.

Insulina costă un salariu pe lună

„Realitatea este că timpul și cheltuielile necesare pentru a face această călătorie înseamnă că nici măcar nu este o opțiune pentru mulți din aceste comunități. Le este imposibil să ajungă la aceste servicii”, a spus ea. În 2021, aproape 7 milioane de decese în întreaga lume au fost rezultatul diabetului zaharat, în ciuda celor peste 970 de miliarde de dolari cheltuiți pentru tratament, potrivit cercetării.

Majoritatea organizațiilor enumerate în raport au sediul în Statele Unite. Diabetul este în creștere Peste 70 de producători de medicamente pentru diabet (55%) au sediul în SUA și 17% au sediul în Europa. Potrivit acestui studiu, piața globală a diabetului este împărțită în principal în patru monopoluri gigantice: Novo Nordisk, Sanofi, Eli Lilly și Merck. Împreună reprezintă aproximativ 72% din piață.

Diabetul este în creștere

Urbanizarea rapidă și impactul crizei climatice asupra culturilor au dus la creșterea alimentelor procesate ieftine și la înlocuirea surselor de alimente tradiționale în alimentația noastră.

Tratament diabet

„Combinat cu trecerea la un stil de viață mai sedentar, în special în centrele urbane, acest lucru duce la un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2, hipertensiune arterială și anumite tipuri de cancer”, conchide Mbindyo.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.