Sari la conținut

Boala care ucide tot mai multe femei. E mai gravă decât cancerul

infarct
Sursă foto: unsplash
Depresia afecteaza sanatatea inimii

În timp ce una din 30 de femei moare de cancer la sân, una din trei moare din cauza unei boli de inimă, potrivit experților.

Melissa Olaso, rezidentă din Oxnard, trăiește pentru a-și spune povestea după ce a suferit o insuficiență cardiacă care a adus-o în pragul morții. Aceasta le cere tuturor femeilor să acorde atenție simptomelor și le încurajează să viziteze regulat medicul chiar și atunci când nu există semne.

„Noi credem că acest lucru nu ni se poate întâmpla, dar nimeni nu este scutit de boli de inimă chiar și atunci când nu avem simptome. Aveam trei sarcini și eram o femeie sănătoasă”, spune Olaso, 39 de ani.

„Până la a patra sarcină m-am simțit foarte obosită doar urcând câteva trepte, în timp ce experții în îngrijirea prenatală mi-au spus că este normal… la o săptămână după naștere, m-am trezit cu un ventilator”, spune Olaso.

Inima mamei, în vârstă de 34 de ani la acea vreme, nu mai funcționa.

Imediat după ce a născut, Melissa a suferit insuficiență cardiacă. Nu putea respira și tensiunea arterială îi scădea rapid.

Melissa era în șoc cardiogen, o afecțiune în care inima nu poate pompa suficient sânge către organele vitale ale corpului și acestea ar putea să nu mai funcționeze.

În loc să vină acasă pentru a sta cu copilul ei, mamei a trebuit să i se pună imediat un ventilator pentru a o ajuta să respire. Fără nicio ameliorare după transferarea ei la o unitate de îngrijiri coronariene, o altă variantă a fost fie dusă la un spital unde a fost introdusă o pompă cardiacă (Impella CP), la Community Memorial Hospital din Ventura.

Nu ignorați semnalele anormale din organism!

Cu ajutorul acestei pompe cardiace inovatoare, care nu necesită intervenție chirurgicală pe cord deschis și este plasată doar temporar, inima sa a putut transporta sângele și starea sa s-a stabilizat. O săptămână mai târziu a fost externată. De atunci, a revenit la rutina ei obișnuită ca mamă activă și sănătoasă.

„Dar nu toate femeile sunt la fel de norocoase. La mine s-a intervenit rapid, dar alții nu au fost așa norocoși. Privind în urmă, le rog pe femei să nu ignore niciun tip de semnale anormale din organism”, spune Olaso, potrivit LAtimes.

„Poate că dacă aș fi fost la cardiolog mai devreme, povestea ar fi fost diferită. Deocamdată inima mea funcționează 100 la sută, așa că și alte persoane pot avea rezultate pozitive”, adaugă ea.

Este important de reținut că mai multe femei mor anual din cauza bolilor de inimă decât din cauza tuturor cancerelor la un loc.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel