joi, iulie 16, 2020

Sindromul QT prelungit este o boală cardiacă congenitală care poate cauza bătăi rapide și haotice ale inimii. Boala duce la apariția aritmiilor, a sincopelor, poate cauza leșin și uneori chiar decesul pacientului.

În cazul sindromului QT prelungit, mușchiul inimii se reîncarcă într-un timp mai îndelungat decât ar fi normal. Această tulburare electrică, care poate fi văzută de obicei pe un EKG, se numește intervalul QT prelungit.

Citește și:

Cauza acestui sindrom este mutația genelor pentru canalele de potasiu, sodiu sau calciu din fibra miocardică. De cele mai multe ori, afecțiunea este diagnosticată după ce a avut lor un eveniment cardiac: o sincopă, un stop cardiac. Medicii susțin că o dată diagnosticată boala la un membru al familie, toți ceilalți trebuie să se testeze, să-și facă analizele.

Din fericire, afecțiunea se poate trata. Mai exact, vor fi evitați factorii de risc: stresul, emoțiile puternice, deshidratarea. De asemenea, sportul va fi limitat. Unele persoane pot să primească tratament medicamentos, iar altele pot fi operate. Sunt și pacienți cărora li se implantează un dispozitiv special.

Citește și:

Care sunt simptomele:

Din păcate, boala este asimptomatică. Cei afectați de Sindromul QT prelungit nu au semne, ci sunt diagnosticați în urma efectuării unei electrocardiograme (EKG).

Destul de rar, simptomele sunt: stările de leșin, crizele de apoplexie, decesul subit.

Medicii avertizează asupra faptului că stările de leșin apar atunci când există emoții foarte puternice. De exemplu, o persoană este foarte fericită, bucuroasă sau, din contră, este speriată, stresată. Și exercițiile fizice intense pot declanșa leșinul la astfel de pacienți. De aceea, mare atenție la semnele premergătoare leșinului. Acestea pot fi: dureri mari de cap, aritmie, palpitații, vedere neclară.

Citește și:

În ce constă tratamentul: 

Atunci când acest sindrom este moștenit, tratamentul poate să fie unul medicamentos. Uneori, pacientul ajunge și la operație, completată de o schimbare a stilului de viață. Cu ajutorul tratamentelor se pot preveni bătăile neregulate ale inimii, dar mai ales decesul subit.

De asemenea, se pot folosi dispozitive medicale sau este nevoie de intervenții chirurgicale. De cele mai multe ori, este necesar schimbarea stilului de viaţă. Prin tratament se previn bătăile neregulate ale inimii şi decesul subit.

Parteneri