Sari la conținut

Boala Covid-19 este mai severă. Beatrice Mahler: „Cu toate manevrele pe care încerci să le faci, moartea este iminentă”

Beatrice Mahler
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Beatrice Mahler

Specialiștii atrag atenția că boala Covid-19 cauzează forme din ce în ce mai grave. Aceasta provoacă simptome mult mai severe chiar și la pacienți mai tineri, fără comorbidități. În acest sens, medicii observă o schimbare substanțială în rândul pacienților bolnavi de COVID, spre deosebire de începutul pandemiei.

La un an de la începutul pandemiei, specialiștii atrag atenția că virusul se continuă constant. Noile tulpini sunt mult mai contagioase, fiind asociate în mod direct cu al treilea val pandemic. De asemenea, virusul pare să cauzeze simptome din ce în ce mai severe, la un număr mai mare de pacienți.

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” dezvăluie pentru Antena 3 că boala Covid-19 s-a schimbat, provocând forme mult mai grave.

Boala Covid-19 s-a schimbat

„S-a schimbat boala, din punctul meu de vedere. La cazurile care au forme de evoluție severă – pentru că și aici avem o parte din pacienții care sunt infectați care au această evoluție – ajung să dezvolte forme brutal de violente, cu necesar crescut de oxigen.

Sunt foarte puțini pacienți care au acest tip de evoluție în momentul în care simptomatologia apare. Anul trecut aveam un tablou: debutul bolii, după 6-7 zile pacientul avea evoluție către formă critică, acel procent de 5%. În acest moment avem o categorie de pacienți care ajung să stea acasă până în ziua a 12-a, a 13-a, care au saturații normale la domiciliu și care ajung la finalul perioadei, când le scade saturația și se simt rău, să vină la spital și care au nevoie de o concentrație foarte mare de oxigen și admisie extrem de rapidă spre o soluție de ventilație.

Și sunt mulți, avem între 8 și 10 pacienți pe care îi îngrijim pe secție împreună cu medicul de terapie intensivă, situație pe care nu am avut-o anul trecut”, explică Mahler.

De asemenea, pacienții manifestă alte forme, diferite față de cele întânite la începutul pandemiei

„Sunt extrem de importante complicațiile trombotice și multiple. Anul trecut aveam insuficiențe renale, aveam insuficiența respiratorie, dar complicațiile trombotice nu erau atât de multe în secție. Acum avem pacienți care aparent au evoluție bună, transmiți familiei că merge bine, că în câteva zile s-ar putea să meargă acasă și la un moment familia primește un telefon că a decedat și nu înțelege ce se întâmplă.

Așa se întâmplă când pacientul face brusc un tromboembolism pumonar. Cu toate manevrele pe care încerci să le faci, moartea este iminentă”, adaugă medicul.

 

 

 

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel