Sari la conținut

Boala Crohn

intestin
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
bautura medicament care ajuta intestinul

Boala Crohn este o tulburare inflamatorie cronică a tractului gastro-intestinal, care poate afecta orice parte a acestuia, de la gura până la rect.

Este una dintre cele două forme majore de boală inflamatorie intestinală (BIID), cealaltă fiind colita ulcerativă. Boala Crohn este caracterizată prin inflamație persistentă și poate provoca leziuni în țesutul afectat, ceea ce poate duce la simptome variate și complicații.

Manifestări și simptome ale bolii Crohn

 1. Dureri abdominale: Disconfort și dureri în zona abdominală sunt frecvente și pot varia de la ușoare la severe.
 2. Diarree: Diareea cronică poate fi un simptom principal, adesea însoțită de sânge sau mucus în scaun.
 3. Pierdere în greutate: Inflamația și absorbția redusă a nutrienților pot duce la pierdere în greutate involuntară.
 4. Oboseală: Boala Crohn poate cauza oboseală persistentă și scădere a energiei.
 5. Febră: Febra poate apărea ca răspuns la inflamație și infecție.
 6. Vărsături: Unele persoane cu boala Crohn pot experimenta vărsături recurente.
 7. Probleme de piele: Pot apărea probleme dermatologice, cum ar fi ulcere cutanate sau erupții.
 8. Durere articulară: Simptomele articulare, cum ar fi durerile articulare, pot apărea în cazul unor pacienți.

Cauzele bolii Crohn

Cauzele exacte ale bolii Crohn nu sunt pe deplin înțelese, dar se consideră că o combinație de factori genetici, imunologici și de mediu contribuie la dezvoltarea bolii.

Anumite gene asociate cu sistemul imunitar pot juca un rol în predispunerea unei persoane la boala Crohn. De asemenea, expunerea la anumite infecții sau factori de mediu poate declanșa reacții inflamatorii în organism.

Tratamentul bolii Crohn

 1. Medicație: Antiinflamatoare, imunosupresoare și medicamente biologice pot fi prescrise pentru a controla inflamația și a reduce simptomele.
 2. Terapie cu corticosteroizi: În cazurile cu inflamații severe, corticosteroizii pot fi utilizați pe termen scurt pentru a controla simptomele.
 3. Nutriție: Modificările în alimentație pot ajuta la gestionarea simptomelor. În anumite situații, poate fi necesară alimentația prin nutriție parenterală.
 4. Chirurgie: În cazurile severe sau complicate, intervenția chirurgicală poate fi necesară pentru a elimina porțiuni afectate ale tractului gastro-intestinal.

Este important ca pacienții cu boala Crohn să lucreze îndeaproape cu un echipament medical multidisciplinar, care poate include gastroenterologi, nutriționiști și alți specialiști, pentru a dezvolta un plan de tratament personalizat și pentru a gestiona eficient boala pe termen lung.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel