Sari la conținut

Boala cronică a scheletului osos. Afecțiunea care duce la creșterea anormală a oaselor

Boala Paget a oaselor este o boală cronică a scheletului osos, o afecțiune care duce la creșterea anormală a oaselor. Boala poate afecta întreg osul sau doar o partea a lui, un singur os sau mai multe. De regulă, este o boală care apare la persoanele în vârstă, datele statistice arată că afectează aproximativ 5% din populația globului cu vârsta de peste 55 de ani.

Medicii spun că această boală afectează oasele pelvisului, ale coloanei vertebrale, femurul, tibia, osul brațului, craniu.

Să înțelegem boala Paget:

Trebuie subliniat faptul că în cazul oamenilor sănătoși, osul este constant înlocuit și reconstruit cu celule noi, pe măsură ce se produce distrucția și absorbția osoasă. La debutul bolii Paget, țesutul osos este distrus și absorbit mult mai repede decât în mod normal. Pentru a menține ritmul distrucției osoase, organismul mărește viteza procesului de reconstrucție, dar acest nou țesut osos este slab și astfel apar fracturi mult mai ușor. Organismul are tendința, de asemenea, de a produce prea mult țesut osos nou și osul va necesita un aport sangvin mai mare decât normal.

Cum se pune diagnosticul:

Diagnosticul este dificil de stabilit deoarece mulți pacienți nu au simptome, iar atunci când acestea apar dau vina pe reumatism artrită, fracturi.

De regulă, boala Paget este descoperită cu ajutorul unei radiografii sau a unor teste de sânge. Mai exact, testul fosfatazei alcaline este considerat cel mai bun indicator pentru această boală. Dacă pacientul are boala, atunci în sânge, cantitatea de fosfataza alcalină va fi crescută peste limitele normale.

Cauza exactă a bolii nu este cunoscută, dar medicii spun că există anumiți factori de risc. Aceștia sunt: moștenirea genetică, vârsta (apare pe măsură ce oamenii îmbătrânesc), dar și anumiți factori de mediu. Bărbații au un risc mai mare decât femeile pentru această afecțiune.

Chiar dacă boala nu poate să fie prevenită, există anumite lucruri care pot să ajute. Mai exact, menținerea unui regim alimentar alcătuit din hrană sănătoasă, un aport adecvat de calciu și vitamina D, evitarea sedentarismului, înlocuirea lui cu activități fizice sunt componente importante în menținerea sănătății osoase.

De regulă, afecțiunea nu are simptome la debut. Însă atunci când boala Paget este activă în mai multe oase, pot să existe creșterea nivelului de calciu în sânge. În această situație apar: oboseală, slăbiciune, pierderea poftei de mâncare, durere abdominală, constipație.

Sunt cazuri în care boala poate da senzația de căldură, sensibilitate și durere în zona afectată. Durerea osoasă se agravează în timpul nopții și apar insomniile. De asemenea, această boală duce la apariția deformărilor osoase, de exemplu la arcuirea membrelor inferioare, deformări ale craniului sau a șoldurilor. Aceste deformări sunt des întâlnite la nivelul oaselor lungi.

Foarte rar, boala Paget poate progresa și poate să apară un tip de cancer osos numit sarcomul Paget. Acesta este un tip de cancer extrem de agresiv, cu șanse foarte mici de supraviețuire, însă cazurile se întâlnesc la persoanele care au peste 70 de ani.

Pot exista complicații:

Medicii susțin că un os afectat de boala Paget poate duce la apariția complicațiilor în timp. Mai exact, în situația femurului, poate să apară modificări ale funcționalității articulațiilor genunchiului, iar peste ani să apară osteoartrita.

Dacă este afectat craniul pot să apară probleme legate de vedere, sau ca pacientul să se confrunte cu stări de amețeală sau cu tulburări auditive.

Dacă este afectată coloana vertebrală, pacientul se poate lupta cu slăbiciune musculară sau mai grav, cu sindromul coada de cal.

Tratamentul are ca scop ameliorarea durerii atunci când ea există. De asemenea, se urmărește prevenirea complicațiilor dar și încetinirea progresiei bolii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel