joi, decembrie 8, 2022

Boala de care suferă mai mult de jumătate din populația planetei este deranjanta durere de cap. Experții atrag atenția că e din ce în ce mai frecventă. 

O echipă de epidemiologi din cadrul Universității de Știință și Tehnologie, din Norvegia, a analizat studii din perioada 1961-2020. Acestea erau axate pe durerile de cap și migrene, potrivit Science Alert.

Potrivit datelor, 52% din populația planetei suferă de o formă de durere de cap.

Te-ar mai interesa: Parteneriat istoric între spitalele din București ...

În fiecare zi, un sfert din Glob se confruntă cu o durere de cap

Echipa a analizat, în total, 357 de studii. Acestea au fost create în țări cu venituri mai ridicate. Cercetătorii au inclus nu doar studii create în context clinic, ci și în mai multe medii. Printre acestea se numără firme, universități și spitale. La cercetări au participat angajați și studenți.

Experții estimează că 14% din populația planetei suferă de migrene, în fiecare an. 26% suferă din cauza durerilor de cap cu tensiune.

„În fiecare zi, 15.8% din populația planetei are o durere de cap,” au scris autorii studiului despre problema de sănătate care ar afecta miliarde de oameni.

Te-ar mai interesa: Ce este cancerul de col uterin; simptome, diagnost...

Experții au descoperit și că toate tipurile de durere de cap erau mai comune în cazul femeilor. În cazul migrenelor s-a observat cea mai mare diferență între bărbați și femei – 17% pentru femei și 8.6% pentru bărbați.

În plus, în cazul femeilor, durerile de cap erau privite drept o problemă de sănătate constantă. 6% dintre femei au declarat că aveau dureri de cap în mai mult de 15 zile din lună. Pentru aceeași categorie, doar 2.6% dintre bărbați au avut un rezultat similar.

Te-ar mai interesa: Tulburarea de somn care îmbătrânește și îngroașă v...

Multe dintre studii au estimat cât de des apar aceste dureri de cap la nivel mondial. Estimările, însă, au diferențe notabile.

Acum, studiul complex a scos la iveală cât de răspândită e problema de sănătate care ar afecta miliarde de oameni.

Migrenele au devenit mai frecvente în ultimii ani

Experții au concluzionat și că migrenele apar mai des în ultimii ani.

„Creșterea aparentă a răspândirii migrenelor de-a lungul timpului ar putea fi reală, posibil legată de schimbările de mediu, fizice, de comportament sau psihologice, dar, cel mai probabil, are legătură cu dezvoltarea metodologiei de-a lungul anilor, ce a dus la tehnici mai bune de acces și contact și a îmbunătățit instrumentele de diagnosticare,” susțin autorii.

Te-ar mai interesa: Regele Charles are un as în mânecă împotriva lui H...

Află care e boala care va afecta peste 150 de milioane de oameni până în 2050, potrivit experților.

Pentru studiul despre problema de sănătate care ar afecta 50% din populația planetei, experții au luat în considerare și factorii metodologici. Printre aceștia se numără anul de publicare și cum au fost aplicate criteriile de diagnosticare.

„Am descoperit că răspândirea durerilor de cap rămâne ridicată la nivel mondial și că povara diferitelor tipuri de durere poate avea un impact asupra multor persoane,” a declarat Lars Jacob Stovner, neurolog din cadrul Universității de Știință și Tehnologie din Norvegia.

Te-ar mai interesa: Horoscop SĂNĂTATE. Mihai Voropchievici, avertismen...

Studiul a fost publicat în The Journal of Headache and Pain.

Potrivit Cleveland Clinic, există mai multe posibile cauze pentru durerile de cap și migrene. Printre acestea se numără predispoziția genetică – până la 80% din indivizii afectați de migrene au rude de gradul 1 care au aceeași problemă de sănătate. Alți factori includ nivelul de stres și fumatul.

Printre factorii care pot duce la dureri de cap sau migrene se numără stresul emoțional, ratarea unei mese, sensibilitatea la anumiți compuși chimici, cofeină, schimbări hormonale și lumină puternică.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private