Sari la conținut

Boala de ficat este ereditară? Cinci predispoziții genetice a bolilor hepatice

ficat gras
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Predispoziția genetică a bolilor de ficat

Boala hepatică definește mai multe afecțiuni care afectează ficatul, inclusiv inflamația, hepatita și cancerul hepatic. Dr. Rajiv Lochan, consultant principal – HPB și chirurgie de transplant de ficat, Manipal Hospital Old Airport Road, explică că este esențial să înțelegem că nu toate bolile hepatice sunt ereditare și doar unele boli hepatice au o componentă genetică legată de ele.

Predispoziție genetică a bolii hepatice

Genetica studiază genele, funcționarea lor și efectele lor asupra trăsăturilor umane. Unitățile de bază ale eredității sunt genele transmise de la părinți la urmași. Factorii genetici pot influența culoarea ochilor, înălțimea și susceptibilitatea bolii.

Ereditar se referă la transmiterea caracteristicilor de la părinți la urmași prin intermediul genelor. Aceste trăsături pot fi determinate prin combinarea genelor ambilor părinți.

Mai multe tulburări genetice care pot provoca boli hepatice includ hemocromatoza, deficitul de alfa-1 antitripsină, boala Wilson și boala hepatică autoimună.

Anomaliile congenitale pot cauza susceptibilitate la cancer hepatic.

Diverse variabile genetice pot duce, de asemenea, la boala hepatică non-alcoolică (NAFLD)

  • Hemocromatoza este o boală moștenită în care organismul absoarbe prea mult fier, dăunând ficatului.
  • Deficitul de alfa-1 antitripsină poate duce la probleme hepatice și pulmonare atunci când lipsește o enzimă crucială necesară pentru buna funcționare a acestor organe.
  • În boala Wilson, cuprul se acumulează în creier. Aceasta este o cauză frecventă a cirozei hepatice, care apare de obicei la copii și tineri.
  • Hipercolesterolemia familială este o altă boală ereditară care poate induce colesterolul crescut și crește șansa de a dezvolta boli hepatice.
  • Hepatita autoimună poate fi, de asemenea, moștenită, deoarece grupările specifice de gene sunt observate mai frecvent la persoanele cu această tulburare. Cu toate acestea, elementul genetic exact care provoacă această afecțiune nu este cunoscut.
durerea in partea dreapta
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Bolile hepatice nu sunt întotdeauna ereditare

Nu toate bolile hepatice sunt genetice, iar diverși factori de mediu, inclusiv consumul de alcool, virusul hepatitei și expunerea la anumite toxine, pot provoca unele.

Cu toate acestea, o interacțiune între variabilele ereditare și de mediu poate apărea în mod obișnuit și poate dezvolta boli hepatice la pacienți.

„Din experiența mea din ultimii câțiva ani, am întâlnit mulți adulți tineri cu boli hepatice severe. Deși acești tineri consumă alcool, este posibil să nu fi consumat suficient sau suficient de mult timp pentru a avea o boală hepatică atât de extinsă la începutul anilor 20 sau la începutul anilor 30.

Acest lucru indică faptul că poate exista o predispoziție de bază la un alt tip de boală hepatică la acești pacienți, cum ar fi o predispoziție la boala ficatului gras fără alcool, cu afectare suprapusă indusă de alcool, care determină deteriorarea exponențială a ficatului și duce la debut mai devreme. a bolii hepatice decompensate”, a explicat Dr. Rajiv Lochan.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.