Sari la conținut

Boala de plămâni care omoară 3 milioane de oameni pe an. Tusea și senzația de sufocare, principalele simptome

Bărbat, trecut de 40 de ani, fumător, tuseste, mai ales dimineaţa, deseori are senzaţia bruscă de lipsă de aer, şuieră şi gâfâie la efort – acesta este profilul pacientului cu BPOC. În România sunt foarte mulţi pacienţi nediagnosticaţi. Mulţi oameni nu îşi dau seama cât de gravă e boala aceasta, aflată pe locul 4 în topul bolilor responsabile de cele mai multe decese. Cel mai adesea, oamenii pun simptomele BPOC pe seama bătrâneţii.

BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică) este o boala de plămâni care cauzează anual moartea a 3 milioane de oameni la nivel mondial, şi aproape jumătate dintre pacienţi nu ştiu că au boala. În România, aproximativ un milion de oameni suferă de BPOC. Simptomele timpurii ale bolii nu sunt recunoscute, mai ales din cauza faptului că tusea, senzaţia de sufocare, oboseala par a fi consecinte fireşti ale fumatului sau înaintării în vîrsta.

 

Testarea pentru depistarea BPOC se numeşte spirometrie, nu doare, durează câteva minute şi măsoară cantitatea de aer inspirată şi expirată de o persoană, precum şi timpul necesar inspiraţiei şi respiraţiei.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel