marți, iunie 22, 2021

Milioane de femei suferă de o afecțiune dureroasă, dar sunt prea rușinată să vorbească despre acest lucru.

Potrivit medicului ginecolog Geetha Venkat, vaginismul este o boală des întâlnită, dar se vorbește

rar despre ea.  Afecțiunea se manifestă precum o inhibiție la nivelul vaginului preponderent la inițierea actului sexual, dar și la utilizarea tampoanelor interne sau a altor obiecte care se introduc în vagin. Pur și simplu, mușchii vaginali se contractă în oricare dintre aceste situații și nu permit penetrarea sub nicio formă.

”Vaginismul este este o problemă personală și multor femei le afectează încrederea în sine. Din fericire, boala se tratează, așa că e important ca femeile să meargă la controale ginecologice și să primească tratamentul adecvat”, explică dr. Venkat.

Un numar

foarte mare dintre femeile care sufera de vaginism acuza simptome de durere si de contractare a muschilor vaginali la initierea contactului sexual. Multe dintre ele pun aceste dureri pe seama unor traume din copilarie, care le-au dezvoltat inhibitii sexuale.

Semnele şi simptomele vaginismului
–          Imposibilitatea penetrării vaginale
–          Dificultate în introducerea tampoanelor
–          Episoade de apnee la debutul actului sexual
–          Durere intensă resimţită în timpul actului sexual
TRATAMENT
Psihoterapie
Dacă în urma unui

control ginceologic, medicul te asigură că nu ai nicio problemă la nivelul organelor genitale înseamnaă că problema este de natură psihologică, iar rezolvarea o poți găsi urmând ședințe de psihoterapie. Ședințele de psihoterapie urmăresc eliberarea zonelor de tensiune și desensibilizarea persoanei în raport cu experiențele de penetrare, înțelegerea cauzelor care au dus la apariția simptomului și găsirea unui echilibru interior.
Terapia de cuplu
De asemenea, o altă soluție poate să fie terapia de cuplu, în urma căreia poți să descoperi că la baza acestei afecțiuni sunt ascunse alte probleme

de cuplu.
Exercitiile Kegel
Specialiștii susțin că exercițiile Kegel pot fi extrem de eficiente, ajutându-te să capeți controlul asupra mușchilor vaginali care se contractă involuntar în momentul penetrării. Exercițiul este simplu: contractă mușchii vaginali pentru 3-4 secunde (acei mușchi care opresc brusc jetul de urină în timpul procesului de micțiune), după care relaxează-i, contractă, relaxează. Este esențial să faci regulat acest exercițiu și să execuți măcar de 20 de ori pe zi aceste mișcări de încordare/relaxare.

Ultimele stiri

Parteneri