Sari la conținut

Boala ficatului gras: un hormon de atracție – kisspeptina – ar putea reduce afectarea ficatului

Boala hepatică grasă NONALCOOLICĂ afectează un sfert dintre adulții din Europa. În cazurile mai severe, ficatul devine inflamat și cicatrici, crescând riscul de insuficiență de organ.

Până în prezent, nu există un tratament pentru boala ficatului gras, dar cercetările de la Imperial College London ar putea deschide calea pentru un remediu viitor. Colaborând cu Universitatea Rutgers, oamenii de știință au explorat dacă hormonul kisspeptin ar putea juca un rol în tratament. Kisspeptina este un hormon natural care controlează sistemul reproducător și anumite aspecte ale metabolismului.

Mai mult decât atât, s-a demonstrat anterior că hormonul îmbunătățește activitatea creierului asociată cu atracția.

Studiul

Oamenii de știință au descoperit că șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi și zahăr nu aveau receptorul kispeptin.

Citeste si:

Aceasta a însemnat că șoarecii nu au putut răspunde la kisspeptin și aveau mai multă grăsime în ficat în comparație cu martorii.

În schimb, când șoarecilor cu NASH li s-a administrat kisspeptin timp de șase săptămâni, fibroza hepatică și markerii leziunii hepatice s-au îmbunătățit.

Profesorul Waljit Dhillo a avertizat că NASH – o formă avansată a bolii hepatice grase non-alcoolice – este „una dintre principalele cauze ale insuficienței hepatice”.

Autorul principal al studiului a spus: „În prezent, NASH este gestionat prin încercarea de a reduce greutatea și de a îmbunătăți diabetul”.

Cu toate acestea, sunt necesare „modalități noi și eficiente de tratare a NASH”.

„Rezultatele acestui proiect comun arată că nu numai kisspeptina reduce grăsimea din ficatul șoarecilor, ci și îmbunătățește fibroza hepatică”, a spus profesorul Dhillo.

„În plus, există o diferență semnificativă în nivelurile hepatice și sanguine de kisspeptin la pacienții cu NASH în comparație cu persoanele care nu au această afecțiune”.

Cercetările de la Imperial au descoperit, de asemenea, că pacienții cu NAFLD (boală de ficat gras non-alcoolic) aveau niveluri mai mari de kisspeptin decât cei care nu aveau afecțiunea ficatului.

Ipoteza este că creșterea kisspeptinei este încercarea organismului de a vindeca leziunile hepatice cauzate de NAFLD.

Coautorul, dr. Chioma Izzi-Engbeaya, a adăugat: „Aceste descoperiri inițiale sunt noi și incitante”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.