Sari la conținut

Boala ficatului transmisă genetic. Care sunt simptomele, cauzele și factorii de risc 

Din cuprinsul articolului

Boala ficatului. Sindromul Gilbert este o afecțiune genetică moștenită, mai exact o afecțiune hepatică comună și inofensivă în care ficatul nu procesează corect bilirubina, cea care este produsă prin descompunerea globulelor roșii din sânge.

Cel mai frecvent semn al sindromului Gilbert este o îngălbenire ocazională a pielii și a albului ochilor (icter), ca urmare a unor niveluri ușor mai ridicate de bilirubină în sânge.

La persoanele cu sindromul Gilbert, nivelurile de bilirubină pot crește din cauza:

  • Boli comune, cum ar fi răceala sau gripa;
  • O dietă foarte săracă în calorii;
  • Deshidratare;
  • Menstruație;
  • Exerciții fizice intense;
  • Stres.

Sindromul Gilbert: Cauze

Este cauzat de o genă modificată care se moștenește de la părinți. Această genă controlează, de obicei, o enzimă care ajută la descompunerea bilirubinei în ficat. Atunci când aveți o genă ineficientă, sângele dumneavoastră conține cantități excesive de bilirubină, deoarece organismul dumneavoastră nu produce suficientă enzimă.

Cum procesează organismul bilirubina

Bilirubina este un pigment gălbui produs atunci când organismul descompune celulele roșii vechi din sânge. Bilirubina călătorește prin fluxul sanguin până la ficat, unde enzima o descompune și o elimină din fluxul sanguin.

Bilirubina trece de la ficat la intestine împreună cu bila. Este apoi excretată în fecale. O cantitate mică de bilirubină rămâne în sânge.

Cum se moștenește gena modificată

Gena modificată care provoacă sindromul Gilbert este comună. Mulți oameni sunt purtători ai unei singure copii a acestei gene. În cele mai multe cazuri, sunt necesare două copii modificate pentru a provoca sindromul, potrivit pronews.gr.

Sindromul Gilbert: Factori de risc

Deși prezent de la naștere, sindromul Gilbert nu este de obicei observat decât în adolescență sau mai târziu, deoarece producția de bilirubină crește în timpul adolescenței.

Aveți un risc crescut pentru sindrom dacă ambii părinți sunt purtători ai genei alterate care cauzează tulburarea.

Sindromul Gilbert: Complicații

Un nivel scăzut al enzimei de procesare a bilirubinei poate crește, de asemenea, efectele secundare ale anumitor medicamente, deoarece această enzimă joacă un rol în eliminarea acestor medicamente din organism.

Dacă aveți sindromul Gilbert, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice medicament nou. De asemenea, faptul că aveți orice altă afecțiune care afectează distrugerea globulelor roșii poate crește riscul de a dezvolta calculi biliari.

Nu este necesar niciun tratament. Nivelurile de bilirubină din sângele dumneavoastră pot fluctua în timp. Ocazional, este posibil să aveți icter, care de obicei dispare rapid, fără efecte secundare.

Stil de viață și remedii 

Anumite evenimente din viața de zi cu zi, cum ar fi stresul, pot provoca episoade de niveluri mai ridicate de bilirubină la persoanele cu sindromul Gilbert, ducând la icter. Luarea de măsuri pentru a gestiona aceste condiții poate ajuta la menținerea sub control a nivelului de bilirubină.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel