Sari la conținut

Boala gingiilor legată de rezultatele severe ale COVID-19

Unul dintre cele mai uimitoare lucruri despre COVID-19 este gama sa largă de efecte secundare la persoanele care suferă de boală. Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea McGill din Montreal, Canada, găsește o legătură între gingiile cu inflamație și infecție și complicațiile și decesele COVID-19.

Studiul constată că persoanele cu parodontită sunt de 8,8 ori mai susceptibile de a muri de COVID-19.

În plus, astfel de persoane au o probabilitate de 3,5 ori mai mare de a necesita spitalizare pentru COVID-19 și de 4,5 ori mai multe șanse de a necesita un ventilator.

Despre parodontita

Parodontita este termenul clinic pentru infecții grave datorate acumulării de bacterii între dinți și gingii. Fără tratament, poate provoca abcese dureroase și mișcări ale dinților, poate deteriora dinții și poate mânca oasele maxilarului subiacente.

Este posibil ca oamenii să poată preveni parodontita cu o igienă orală bună, inclusiv folosirea aței dentare zilnice, periajul și menținerea unui program de examinări dentare regulate.

Potrivit co-autorului McGill Ph.D.  , „Parodontita a fost considerată ca un factor de risc pentru o serie de boli orale și sistemice”. Oamenii de știință au găsit, de asemenea, legături între afecțiune și boli de inimă, diabet și boli respiratorii.

Există, de asemenea, asocieri între boala gingiilor și un risc crescut de complicații ale sarcinii, cum ar fi preeclampsia și rata scăzută a natalității fetale.

Cai spune: „Parodontita provoacă inflamația gingiilor și, dacă nu este tratată, inflamația se poate răspândi în tot corpul”.

Cercetătorii raportează că parodontita este cea mai frecventă boală dentară din Canada, afectând 7 din 10 persoane la un moment dat în viața lor. „Este o pandemie invizibilă”, comentează Cai.

„Trebuie să creștem gradul de conștientizare a bolii și să depunem mai multe eforturi pentru a menține sănătatea parodontală, în special în timpul acestei pandemii globale.

Inflamația sistemică

Analiza cercetătorilor a constatat că biomarkerii care semnifică inflamația erau prezenți la niveluri semnificativ mai ridicate în sângele pacienților cu COVID-19 care aveau și parodontită.

„La pacienții cu cazuri severe de COVID-19”, notează Cai, „virusul provoacă un răspuns inflamator care poate duce la complicații precum intubarea sau chiar moartea. Cercetările noastre arată că parodontita poate [exacerba] acest lucru. ”

Dr. Faleh Tamimi, autor principal al studiului, a declarat pentru Medical News Today într-un e-mail: „Ceea ce bănuim că se întâmplă este că la infecția cu COVID-19, pacienții parodontali încep cursul bolii cu un nivel deja ridicat de inflamație în corpul lor”.

Acest lucru pune pacienții într-un dezavantaj dacă boala lor COVID-19 derivă în hiperinflamare, făcându-i mai sensibili la rezultatele severe ale bolii.

Cauzalitatea nedeterminată

Autorii studiului avertizează că cercetarea lor are câteva limitări.

În primul rând, studiul nu stabilește o relație de cauzalitate între parodontită și rezultatele severe ale COVID-19, ci doar o asociere între cele două.

„În plus”, a declarat dr. Tamimi pentru MNT, „Datorită dimensiunii limitate a eșantionului studiului nostru, am grupat cele patru etape diferite ale bolii parodontale în două categorii. Prin îmbinarea etapelor 0-1 și 2-4, acest lucru ne-a permis să vedem asocierea generală dintre parodontită și COVID. ”

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel