Sari la conținut

Boala gravă care nu dă simptome. Monica Pop: Apare frecvent după 40 de ani

Monica Pop
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Dr. Monica Pop, medic oftalmolog, a vorbit despre una dintre cele mai grave boli din oftalmologie, care nu dă dureri. În popor este cunoscută sub denumirea de apa neagră.

„Glaucomul (apa neagră, cum este numit în popor) reprezintă tensiune intraoculară peste valorile normale. Acestea se încadrează între 16 şi 21 mmHG.

Dr. Monica Pop: „Într-o familie în care există un membru cu glaucom primitiv, gena se moşteneşte”

Glaucomul adultului poate fi:

– Primitiv, adică apărut pe un ochi sănătos (exceptând viciile de refracţie – hipermetropia este un factor favorizant)

– Secundar – apărut în urma unei alte boli oculare (inflamaăţie, traumatism, tumoră, hemoragii intraoculare de diferite cauze).

Glaucomul primitiv are o componentă genetică importantă. Se transmite în proporţie mare descendenţilor şi este întotdeauna bilateral (la ambii ochi, dar există un decalaj evolutiv – apare întâi la un ochi, apoi la al doilea).

Există familii în care un părinte are glaucom şi toţi copiii îl moştenesc. În alte familii, o parte din descendenţi (copii, nepoţi etc) pot moşteni. Oricum, într-o familie în care există un membru cu glaucom primitiv, gena se moşteneşte şi oricare descendent poate face boala.

Din acest motiv, toţi membrii unei familii în care unul este (a fost) diagnosticat cu glaucom cronic trebuie să fie examinaţi după vârsta de 40 de ani şi chiar mai devreme. Este foarte important ca un pacient cu glaucom să fie diagnosticat în timp util pentru a se putea menţine vederea.

Dr. Monica Pop: „La glaucomul cronic simplu, pacientul nu are niciun fel de simptome”

Din păcate, cel mai frecvent tip de glaucom şi anume glaucomul cronic simplu este ASIMPTOMATIC. Pacientul nu are în fazele incipiente şi chiar mai avansate NICIUN FEL DE SIMPTOME care l-ar putea determina să se adreseze vreunui medic oftalmolog.

Durerile de cap sau de ochi nu arată glaucom. Ceea ce se modifică la început este câmpul vizual, care se îngustează, însa cum acest fenomen nu se întâmpla identic în acelaşi timp la ambii ochi, ochiul mai bun compensează şi pacienţii nu se gândesc să îşi acopere câte un ochi pentru a vedea cum văd cu fiecare în parte.

Pacientul astfel nu îşi dă seama că are un câmp vizual îngustat (care la un moment dat ajunge tubular, ca un tub, pacientul văzând doar în faţă, nu şi în laterale).

Dr. Pop: „Vederea pierdută prin glaucom cronic simplu nu se mai poate recupera niciodată”

Dinpăcate, vederea dispare ultima şi acest lucru este IREVERSIBIL. Vederea pierdută prin glaucom cronic simplu NU SE MAI POATE RECUPERA NICIODATă, cu niciun fel de tratament medical sau chirurgical.

Ochiul care a pierdut lumina (din orice motiv) nu o mai poate niciodată recăpăta.

Cum este posibil acest lucru?

Glaucomul primitiv este de 2 tipuri:

– Glaucom cronic simplu

– Glaucom cu unghi ingust

Monica Pop: „Glaucomul cronic simplu apare frecvent după 40 de ani”

Glaucomul cronic simplu apare cel mai frecvent după vârsta de 40 de ani, dar uneori şi înainte.

Nu are simptome specifice, nimic nu determină pacientul să meargă la medicul oftalmolog.

Pierderea vederii are loc din cauza faptului că presiunea mare din ochi apasă pe nervul optic şi îl distruge progresiv (apare atrofia optică glaucomatoasă, ireversibilă, ca orice atrofie optică).

La început, vederea este bună, dar compresia pe nervul optic determină îngustarea câmpului vizual (ariei de vedere). Ţinând însă cont de faptul că pacientul vede normal cu ochiul celălalt încă neatins de glaucom, nu are cum să îşi dea seama că a apărut o modificare de câmp vizual.

Dr. Monica Pop: „Glaucomul cronic simplu nu dă dureri. E una din cele mai grave boli din oftalmologie”

Glaucomul cronic simplu nu dă dureri, lăcrimare, înroşire, nimic. De aceea este considerat „ucigaşul din umbră” al vederii, fiind una din cele mai grave boli din oftalmologie, cu o mare rată de orbire pe glob nediagnosticat şi tratat la timp.

SINGURA modalitate de a-l descoperi la timp este CONTROLUL DE RUTINă. Mulţi pacienţi ajung la medic când deja au pierdut vederea sau mare parte din ea”, a atras atenţia prof. dr. Monica Pop, fostul manager al Spitalului de Urgenţe Oftalmologice din Capitală.

Monica Pop: „Singura modalitate de a-l descoperi la timp e controlul de rutină”

„Glaucomul cronic NU SE VINDECă. Există însă în momentul de faţă multe medicamente eficiente (picături) care se pun de 1-2 ori pe zi în ochi şi menţin Tensiunea Intraoculară (TIO) la valori normale – dacă pacientul îşi face tratamentul corect, zilnic şi merge la control ori de câte ori este nevoie. (…)

Sunt însă pacienţi iresponsabili care nu sunt conştienţi de gravitatea bolii din cauza faptului că nu au modificări şi nu îi deranjează nimic şi întrerup tratamentul pentru o perioadă, din proprie iniţiativă.

Dr. Monica Pop: „Tratamentul antiglaucomatos se face toată viaţa”

Nimic mai grav! Tratamentul antiglaucomatos pentru acest tip de glaucom se face TOATA VIATA! (…).

Mulţi pacienţi se prezintă la medic prea târziu, când o parte din vedere este deja pierdută prin distrugerea nervului optic, iar ei cred că au nevoie de ochelari sau că suferă de cataractă.

Glaucomul absolut este ultimul stadiu al unui glaucom care la început era perfect tratabil.

În concluzie: Orice persoană ar trebui să facă un consult oftalmologic de rutină în jurul vârstei de 40 de ani, repetat anual sau măcar la 2 ani. În cazul în care există glaucom în familie, consultul devine obligatoriu pentru a se putea preveni orbirea prin glaucom.

Glaucomul netratat poate duce la orbire definitivă!”, a continuat medicul oftalmolog Monica Pop, potrivit Antena 3.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel