joi, februarie 2, 2023

În spatele oboselii permanente şi a poftei scăzute de mâncare se poate ascunde hepatita cu virus C, care „s-a instalat” în urmă cu 10-20 de ani. În ciuda gravităţii, boala se poate vindeca.

Marian a făcut în urmă cu 20 de ani o operaţie la picior. Anul trecut, n-a mai rezistat oboselii şi palorii care îi stricau fiecare zi şi i-a cerut medicului de familie să îl trimită la analize mai amănunţite. A aflat că are hepatită cu virus C, pe care cel mai probabil a luat-o din transfuzia de sânge care i s-a făcut în urmă cu 20 de ani, când a fost operat.

Te-ar mai interesa: Amestec băbesc pentru bronșită. Tratamentul se țin...

Dacă în cazul hepatitei B, manifestările apar în primii 4-5 ani de la instalarea bolii şi nu este vindecabilă, virusul C îşi face simţită prezenţa şi după 20 de ani, dar este totuşi curabil. „În ultimii ani, îmbolnăvirile cu hepatită C au un trend ascendent prin prisma faptului că boala se manifestă cu o întârziere de 10-20 de ani”, explică medicul Mihai Voiculescu. Întârzierea tratamentului poate duce însă la apariţia cirozei sau a cancerului hepatic.

Estimarea medicilor este că unul din 10 români au hepatita B sau C fără să știe. Puţini ştiu că sunt bolnavi, fiindcă manifestările hepatitei C sunt înşelătoare: oboseală, pofta scăzută de mâncare, dureri abdminale, uneori nevoia de renunţare la fumat. „Hepatita prin ea însăşi nu are niciun simptom caracteristic. Cred că felul acesta perfid de a supravieţui în organismul uman, singura gazdă recunoscută, i-a permis să rămână atâta vreme nedescoperită şi să îmbolnăvească atât de mulţi oameni”, adaugă dr. Voiculescu.

Te-ar mai interesa: Horoscop 3 februarie. Astrolog: Urmează o zi plină...

UTIL

Cum vă protejaţi de hepatita C

În ateliere de manichiură, de tatuaj, dar şi în cabinetele de stomatologie sau microchirurgie din spitale nu trebuie să acceptaţi să fiţi trataţi cu obiecte care nu pot fi garantate că sunt sterile, recomandă medicii. În plus, nu ignoraţi simptome precum oboseala, durerile de articulaţii, durerile abdominale (cauzate de mărirea ficatului), mâncărimea, durerile musculare, urina închisă la culoare şi consultaţi un medic. Un risc major să contacteze hepatita C o au cei care îşi administrează intravenos droguri.

Te-ar mai interesa: Octavia Geamănu, după 8 de căsnicie: Marian nu m-a...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private