Sari la conținut

Afecțiune rară a pielii! Debut fulminant, cu erupție cutanată și prurit puternic, uneori se impune spitalizarea

Boala lui Grover este o afecțiune rară a pielii. Afecțiunea este numită și dermatoza acantholitică tranzitorie și se manifestă printr-o erupție care apare pe spate și pe piept. De regulă, mâncărimea puternică este asociată cu erupția cutanată. Tratament este prescris de medicul dermatolog și trebuie urmat, uneori pacientul se va interna în spital.

Datele statistice arată că boală este mai des întâlnită în rândul bărbaților decât la femei. Debutul este brusc și se pare că apare mai des iarna decât vara. Astăzi nu se știu cu exactitate cauzele care duc la declanșarea bolii. Însă, s-a observat că simptomele bolii se agravează atunci când persoana stă mult timp în căldură, la soare.

Medicii spun că există două forme de boală: acută și cronică. În forma acută, simptomele rămân pe piele cel puțin o lună de zile, iar în forma cronică de la câteva luni la 2-3 ani.

Erupția apare de regulă, pe piept, spate sau gât, dar poate apărea și pe membre. În unele cazuri, zonele afectate sunt caracterizate de peeling, iar erupțiile sunt acoperite cu cruste dense datorită traumelor permanente. Printre factorii declanșatori ai bolii Grover regăsim: soarele, expunerea la substanțe toxice.

Diagnosticul este stabilit de medicul specialist dermatolog în urma investigațiile necesare, inclusiv a biopsiei. Important este și stabilirea diagnosticului prin diagnosticul diferențiat, deoarece simptomele bolii Grover sunt comune și altor maladii. Mai exact, seamănă cu urticaria, cu mușcăturile de insecte, cu dermatomicoza.

Tratamentul este stabilit de medicul specialist dermatolog și ține cont de severitatea bolii. Astfel, este posibil ca pacientul să primească tratament cu creme sau unguente, dar poate primi și antibiotic pentru stoparea proceselor infecțioase. De asemenea, bolnavului i se vor prescrie și vitamine. Se vor administra și antiseptie cu rolul de a preveni supurația.

Uneori, mai ales în cazurile severe pacientul va trebui internat scopul fiind acela al evitării complicațiilor. Din păcate, fiind o boală cronică, chiar dacă pentru momentul episodul acut a trecut, există mereu riscul de recidivă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel