Sari la conținut

Boala misterioasă declanșată de mușcătura de căpușă ar putea afecta mii de oameni – mulți medici nu știu de ea

capusa
sursa foto: arhiva doctorul zilei
boala lyme

O alergie alimentară puțin cunoscută, care pune viața în pericol și care este declanșată de mușcătura de căpușă, ar putea afecta sute de mii de persoane din SUA, au avertizat joi Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) în raportul său Morbidity and Mortality Weekly Report.

Afecțiunea se numește Sindromul Alpha-Gal (AGS) – cunoscut și sub numele de „alergia la carnea roșie” sau „alergia la carnea mușcată de căpușă”. Aceasta începe cu o mușcătură de căpușa Lone Star.

Saliva căpușei conține o moleculă de zahăr numită alfa-gal, care este injectată în organism odată cu mușcătura.

Aceasta declanșează alergii la anumite tipuri de carne roșie(în principal carne de porc, vită, iepure, miel sau vânat) sau la produsele fabricate din mamifere (inclusiv brânză, lapte, alte produse lactate și gelatină).

Atunci când oamenii mănâncă orice alimente care conțin alergeni, pot prezenta simptome grave de alergie în câteva ore.

Citeste si:

CDC a luat cunoștință de Sindromul Alpha-Gal abia din 2008, potrivit Dr. Johanna Salzer, epidemiolog CDC și autor principal al noului raport.

„Am observat o creștere anuală a numărului de cazuri suspecte de Sindromul Alpha-Gal între 2010 și 2022”, a declarat ea pentru Fox News Digital.

Între 2017 și 2021, din 300.000 de teste efectuate, 30% au fost pozitive pentru AGS, a constatat CDC într-un studiu.

Oficial, CDC a primit rapoarte de peste 110.000 de cazuri suspecte – dar se crede că numărul real ar putea fi de 450.000 de persoane.

Acest lucru se datorează faptului că mulți oameni probabil nu se supun testelor și mulți medici nici măcar nu au auzit de această afecțiune, a spus Salzer, potrivit NyPost.

„Pe baza sondajului nostru realizat în rândul a 1.500 de medici și cadre medicale, aproape jumătate dintre aceștia nici măcar nu auziseră de acest sindrom”, a spus ea. „O altă treime dintre ei au spus că au auzit de el, dar că nu au prea multă încredere în capacitatea lor de a-l diagnostica sau de a gestiona un pacient [cu el].”

Ea a adăugat: „Este important ca ei să fie conștienți de această afecțiune și de varietatea de moduri în care se poate prezenta, precum și de zonele geografice în care am identificat cazuri suspecte și potențiale puncte fierbinți.”

Sindromul Alfa-Gal: Reacții de la mai ușoare la mai severe

În primul caz documentat de AGS, Salzer a spus că o persoană a mâncat o friptură la cină noaptea, apoi s-a trezit la 2 dimineața având o reacție anafilactică, ceea ce a dus la o vizită la camera de urgență.

„Acum știm că oamenii pot varia de la reacții mai ușoare la reacții mai severe”, a spus ea. „Este inconsecventă între indivizi. Unii oameni au doar simptome gastrointestinale, iar alții au reacții anafilactice mai severe”.

Alte simptome comune includ urticarie; mâncărimi sau piele solzoasă; umflarea buzelor, a feței, a limbii și a gâtului; respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație; și dureri de stomac, diaree, stomac deranjat sau vărsături, potrivit site-ului Mayo Clinic.

Complicând și mai mult lucrurile, aceeași persoană poate avea reacții diferite în momente diferite.

„Într-o zi, o persoană ar putea mânca un hamburger care să provoace o reacție anafilactică, trimițând-o la Urgențe – dar apoi, a doua zi, ar putea mânca carne și hamburgeri și să nu aibă niciun simptom”, a spus Salzer.

„Acest lucru îngreunează atât pentru pacient, cât și pentru un furnizor de asistență medicală să înțeleagă ce anume declanșează aceste simptome”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.