Boala neaşteptată provocată de consumul de pâine

Pierdere inexplicabilă în greutate, ulceraţii la nivelul gurii, probleme de memorie, anemie sau iritaţii ale piele sunt câteva dintre simptomele acestei boli.Aceste reacţii apar în urma consumului de pâine sau a altor produse care conţin gluten. Sensibilitatea la gluten cunoscută şi sub numele de celiachie este ereditară şi necontagioasă şi odată apărută nu mai dispare niciodată.

Cel mai frecvent, spun medicii, celiachia apare după vârsta de 7-8 luni, când se introduc făinoasele în alimentaţia copiilor, însă nu este exclus să se manifeste chiar mai devreme. „Din cauza intoleranţei la gluten, copilul nu mai ia în greutate, nu mai creşte sş are scaune grăsoase, abundente, decolorate, albicioase”, completează dr. Ciubotaru.

Simptomele celiachiei pot varia de la uşoare la severe şi includ:

–          durere abdominală şi balonare

–         diaree

–         vărsături

–         constipaţie

În unele cazuri, adulţii cu celiachie nu au simptome digestive dar cum organismul nu poate absorbi nutrienţii, pot apărea alte probleme inclusiv pierderea în greutate si malnutriţie. Semnele şi simptomele malnutriţiei pot include:
     – anemie
     – oboseală
     – osteoporoză
     – infertilitate sau avort spontan
     – ulcerații la nivelul gurii
     – furnicături, amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor

Iritaţii ale pielii

La unele persoane celiachia provoacă erupții însoțite de mâncărime, cunoscute sub denumirea de dermatită herpetiformă. Totul începe cu o senzație de arsură intensă la nivelul coatelor, genunchilor, scalpului, feselor şi spatelui. Apar apoi umflături roşii peste care se formează o crustă. Cel mai des aceste simptom apare la vârsta adolescenţei şi este mai frecvent în cazul bărbaţilor. Iritaţia dispare de obicei în urma unei diete care nu conţţine gluten, însă poate fi tratată şi cu medicamente.

Starea de spirit şi memoria

în unele cazuri, persoanele cu celiachie se confruntă cu stări depresive, iritabilitate, memorie slabă, dificultăţi de concentrare.

Simptomele celiachiei la copii

Copiii slabi, fără poftă de mancare, care au diaree mai mult de două-trei săptămâni sunt suspecți de alergie la pâine. „Până se formează imunitatea copilului, acesta este mai sensibil la alergii pentru ca organismul nu știe cum să reacționeze în anumite situații”, explica medicul de familie Călin Ciubotaru. Intoleranța la gluten poate fi declanșată și de o infecție acută.

Alte semne ale celiachiei pot fi lipsa poftei de mâncare şi diareea cronică. Din cauza acestor simptome micuţii slăbesc, au membre subţiri şi o burtică proeminenta. Unii dintre ei devin apatici, trişti, chiar agresivi şi nu progresează psihomotor.
Boala se poate manifesta şi prin sângerări ale mucoaselor, tegumentelor ori prin edeme la nivelul picioarelor, dar asta se întâmplă mai rar.

Pentru a diminua cât mai mult riscul celor mici de a suferi de această boală, specialiştii recomandă ca diversificarea alimentaţiei cu cereale care conţin gluten să nu se facă mai devreme de 6-7 luni. De obicei, spun medicii, este bine să se înceapă cu cereale pe bază de orez şi porumb şi să nu se dea copiilor biscuiţi de la vârsta de două-trei luni. Atunci când există predispoziţie genetică, boala se va declanşa după câteva luni de la introducerea biscuiţilor în alimentaţie.

Intoleranţa la gluten poate fi depistată din timp. Primul test care se face este absorbtia la D-xiloza: dimineaţa, pe nemaâncate, copilului i se dă să bea puţină apă cu substanţa amintită şi se aşteaptă ca aceasta să fie absorbită în intestin.
După o oră, se ia o probă de sânge şi se evaluează. Alte etape care ajută în diagnosticare sunt probele de digestie care se fac în situaţia în care testele de absorbţie indică prezenţa intoleranţei.

Permis si interzis in celiachie

Sunt permise următoarele alimente şi cereale: hrişcă, orez, porumb, cartofi, fasole, soia, mei, fîina din nuci.
Următoarele ingrediente pot avea derivate de cereale interzise: sirop de orez brun, colorant caramel, dextrină derivată din porumb şi grâu, făină de cereale, malţ sau aromă de malţ, amidon alimentar modificat, arome naturale şi artificiale, sos de soia.

Riscurile celiachiei la adulți

Când  persoanele cu celiachie consumă produse cu gluten sistemul imunitar se apără producând leziuni la nivelul intestinului subţire. Apar, apoi dureri abdominale, diaree, pierdere în greutate şi carenţe de calciu, fier sau fosfaţi. Complicaţiile celiachiei pe termen lung pot duce la apariţia osteoporozei, inferitilităţii la femei, infecţiilor respiratorii, depresiei.

De asemenea, persoanele care suferă de intoleranţă la gluten pot experimenta, după ce consumă făinoase sau alte alimente pe bază de gluten, balonare, diaree, iar pe termen lung pot apărea daune intestinale permanente.

Recent Posts

Ce să alegi pentru masa de Paște, măsline negre sau verzi? Vezi care este diferența

Ce să alegi pentru masa de Paște, măsline negre sau verzi? Măslinele negre și cele…

15 minute ago

Predicția unui renumit om de știință, pe care nimeni nu voia să o asculte în 1950, se adeverește deja

Omul de știință britanic Alan Turing s-a impus ca un simbol al secolului XX datorită…

45 de minute ago

Starea lui Florin Piersic. Medicul Ciuhodaru: „Prognosticul la un astfel de pacient este rezervat”

Doctorul Tudor Ciuhodaru a discutat despre starea de sănătate a renumitului actor Florin Piersic, exclusiv…

o oră ago

Ce nu ai voie să faci în Joia Mare. Este complet interzis!

Săptămâna Patimilor reprezintă o perioadă de smerenie și purificare spirituală pentru credincioși în preajma celei…

2 ore ago

Lista alimentelor care macină creierul

Există mai multe tipuri de alimente și băuturi al căror consum ar trebui să îl…

2 ore ago

7 semne nebănuite care indică diabetul

Mulți oameni trăiesc cu diabet fără să bănuiască acest lucru, iar acest lucru se datorează…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia