Sari la conținut

Boala oaselor fragile poate fi prevenită!

Osteoporoza sau “hoțul tăcut”, cum o numesc medicii, afectează anual circa 200 de milioane de femei la nivel mondial, dintre care 1 milion sunt românce, se arată în cele mai recente rapoarte statistice.

Numărul cazurilor este însă mult mai crescut, mai ales din cauza lipsei diagnosticului și a tratamentului adecvat. Specialiștii OMS estimează că până în anul 2020, numărul bolnavilor de osteoporoză va crește la 1 miliard de locuitori.

Pentru că în primă fază nu doare, pacientele ajung la medic abia în stadiile avansate ale acestei boli, când “tratamentul” presupune de fapt o ameliorare a simptomelor și o reducere a riscului de fracturi osteoporotice. Reține, deci, că osteoporoza se previne, nu se vindecă!

 

Primele semne ale osteoporozei și factorii de risc

Manifestările osteoporozei în stadii incipiente pot cuprinde: dureri de spate (cauzate de tasarea vertebrelor), cele de la nivelul șoldului sau membrelor inferioare, apărute în special în timpul nopții, scăderea  progresivă în înălțime, postura încovoiată, îngreunarea capacității motorii, de a depune efort și de a ridica greutăți. În stadiile mai avansate ale osteoporozei, pacientele se confruntă cu fracturi  frecvente cauzate de traumatisme minore.

Cauzele apariției osteoporozei sunt diverse, acestea putând fi împărțite în două categorii:

  • cauze asupra cărora nu se poate interveni: sex, vârstă, rasă, conformație corporală, antecedente familiale, prezența anumitor afecțiuni (diabet, artrită reumatoidă, dereglări hormonale).
  • cauze care pot fi controlate: tulburările de alimentație, sedentarismul, fumatul, consumul excesiv de alcool.

 

Calciul, mineralul esențial pentru prevenirea osteoporozei

“Bea lapte să ai calciu!” Îți aduci aminte de vorbele mamei? Acest mineral este vital în toate etapele vieții. Încă din burtica mamei, copilul are nevoie de calciu pentru a putea dezvolta țesut osos. Mai departe, în copilărie și adolescență avem nevoie de calciu pentru a oferi rezistență oaselor, pentru a regla funcția musculară și pentru a menține sănătatea dinților, părului și unghiilor. Necesarul de calciu crește pe măsură ce îmbătrânim, în special atunci când intervine menopauza, iar nivelul hormonului estrogen scade semnificativ. La fel de important este să i se ofere organismului cantități suficiente din acest mineral, deoarece organismul pierde calciu în fiecare zi prin piele, unghii, păr, transpirație, urină și materii fecale. Aceste pierderi de calciu trebuie sa fie înlocuite zi de zi prin dieta sau medicamente care conțin calciu. În caz contrar, organismul folosește calciul din oase pentru a efectua diverse funcții, facându-le așadar mai slabe și mai predispuse la rupere de-a lungul timpului.

Alimente bogate în calciu sunt laptele și produsele lactate, tofu, peștele, sucurile de fructe, dar și legumele verzi precum spanacul, mazărea, dovleceii, prazul, broccoli, castraveții etc. Mare atenție însă la excesul de sare și cafeină! Alimentele foarte sărate, ceaiul negru, cafeaua pot reduce capacitatea corpului de a asimila calciul.

 

Vitamina D3 ajută la absorbția calciului

Calciul nu acționează de unul singur, ci are nevoie de susținători pentru a ajunge acolo unde este nevoie de el. De aceea sunt indicate medicamente care conțin calciu + vitamina D3, un duo imbatabil ce ajută la absorbția eficientă a calciului în organism.

Exercițiile fizice întăresc oasele

Pentru oase rezistente, nu este suficientă o alimentație ca la carte, ci este nevoie de un echilibru pe toate planurile. Mișcarea zilnică, evitarea obiceiurilor nocive (fumat, exces de alcool) și odihna corespunzătoare sunt alte elemente ce contribuie la menținerea în parametri optimi a sistemului osos. Mersul pe jos, joggingul moderat, dansul, tenisul, urcatul scărilor, aerobicul, stretchingul și yoga sunt indicate atât pentru a preveni osteoporoza, cât și pentru menținerea greutății corporale, redobândirea energiei și o stare psihică excelentă.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel