Sari la conținut

Boala obrajilor pălmuiţi sau eritemul infecţios

sursa foto: arhiva doctorul zilei

Boala obrajilor pălmuiți sau eritemul infecțios este o infecție virală eruptivă care afectează în principal copiii, deși poate afecta persoanele de orice vârstă. 

Potrivit medicilor, această afecţiune este cunoscută și sub denumirea de „a cincea boala a copilariei”. Este o infecţie a căilor respiratorii superioare (obraji, nas, gură, faringe, laringe), cauzată de un virus – parvovirusul uman B19, pentru care nu există deocamdată un vaccin.

Metode de transmitere

Parvovirusul B19 este un virus transmis prin aer care se răspândește în același mod ca și virusul răcelii comune sau al gripei. Atunci când o persoană infectată tușește sau strănută, virusul este expulzat în aer, suspendat în mici picături de salivă. Aceste picături pot fi apoi inhalate de o persoană sănătoasă și o pot infecta.

De asemenea, virusul poate fi transmis prin atingerea unor suprafețe care au intrat în contact cu picăturile de salivă infectate sau prin schimbul de batiste sau șervețele infectate.

Cum se manifestă a cincea boală a copilăriei?

Parvovirusul B19 este extrem de contagios și se răspândește cu ușurință între persoane, în special între cele care trăiesc în spații apropiate, cum ar fi la școală sau în cadrul unei grădinițe de zi.
De asemenea, copiii pot transmite virusul fraților lor la sosirea acasă de la școală. Perioada cea mai contagioasă este de 3 până la 7 zile înainte de apariția erupției roșii distinctive pe obraji.
Adulții care lucrează cu copiii, inclusiv profesorii și îngrijitorii, sunt expuși riscului de a fi infectați dacă nu au avut anterior virusul.

A cincea boala a copilariei, contractată în timpul sarcinii, poate avea urmări grave asupra sănătăţii copilului nenăscut, cauzând anemie, afecţiune ce-i poate pune viaţa în pericol.

De cele mai multe ori, copiii cu boala obrajilor palmuiţi nu se simt foarte rău. Însă boala poate produce anumite complicaţii la un copil anemic sau al cărui sistem imunitar este slăbit. La persoanele în vârstă, infecţia cu parvovirusul uman B19 poate provoca dureri articulare.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel